Com ens afectarà la pandèmia a llarg termini?

 

LA MÚSICA DEL CANVI

La Pandèmia que estem vivint causada pel virus SARS-CoV-2 (virus que genera la malaltia de la Covid-19)  ha canviat la nostra realitat en tots els aspectes, sacsejant els ciments de les societats arreu del món.

Des de finals de desembre de 2019, quan la malaltia va ser detectada a la Xina, fins a mitjans del mes de març quan es va expandir de forma descontrolada a l’estat espanyol, és en el moment actual, el mes de maig quan aparentment s’ha aconseguit controlar i reduir la transmissió del virus, donant pas a les tan anhelades mesures de desconfinament, que ens retornen una mica de llibertat i permeten a alguns comerciants i negocis reprendre la seva activitat econòmica tan malmesa per culpa de la crisi actual i de l’escassa ajuda governamental.

No obstant tots com a societat hem de tenir cura de respectar les mesures recomanades per reduir el risc de contagis, per la nostra pròpia salut i la dels altres. Encara no tenim una vacuna ni un tractament eficaços científicament demostrats, els experts epidemiòlegs adverteixen que probablement a la tardor podem experimentar el que anomenen una “segona onada” del virus, amb un gran rebrot de contagis a l’estat, i tot això sense tenir en compte que en altres continents com Amèrica del Sud, tot just es produirà l’expansió de la malaltia en les següents setmanes.

No és la meva intenció ser catastrofista ni alarmista en excés, però si que ho és posar de relleu la realitat que estem vivint i la incerta perspectiva a mitjà termini per tal de relativitzar la falsa il·lusió de final d’aquesta crisi sanitària.

En aquest article reflexionarem sobre els efectes que aquesta pandèmia pot tenir sobre nosaltres, des de l’àmbit més individual fins a l’esfera mes global.

Photo by Drew Beamer on Unsplash
Photo by Drew Beamer on Unsplash

Com ens pot afectar la pandèmia a llarg termini? Quins efectes tindrà a nivell mundial en l’economia, en el mediambient? Com ens afectarà aquesta crisi socialment en el futur? Quines conseqüències psicològiques pot tenir a llarg termini en les persones?

En aquestes línies intentaré aportar el meu humil granet de sorra sobre aquestes qüestions. Conviure amb la Incertesa no és gens fàcil, tal com vam analitzar a l’article esmentat, però tot i la incertesa i la foscor del futur tenim motius per l’esperança, tenim l’oportunitat d’aprofitar aquesta dramàtica crisi per canviar i evolucionar en tots els aspectes, per tal de conviure de forma més justa solidària i igualitària entre els éssers humans i de forma sostenible amb el nostre delicat planeta que ens sustenta i ens acull enmig del cosmos.


EFECTES A NIVELL GLOBAL

earth

EFECTES PSICOLÒGICS A NIVELL SOCIAL

Photo by Helena Lopes on Unsplash
Photo by Helena Lopes on Unsplash

EFECTES PSICOLÒGICS A NIVELL INDIVIDUAL

Photo by Christopher Sardegna on Unsplash
Photo by Christopher Sardegna on Unsplash

EFECTES A NIVELL GLOBAL

earth

Ja estem patint en tot el món les conseqüències d’aquesta crisi sanitària, amb una gran mortalitat, amb mesures de control social i reducció de llibertats per controlar la malaltia, amb una crisi econòmica que ja ha arribat però també d’altra banda, el nostre clima i entorn natural han experimentat una clara millora amb la nostra absència. Com evolucionaran tots aquests factors a llarg termini?

D’entrada en l’àmbit sanitari i epidemiològic, l’actual crisi hauria de fomentar que els països i organitzacions mundials estiguin mes preparats per a afrontar futures crisis com aquesta, per no repetir el caos, desorganització i errors comesos.

En l’àmbit econòmic s’albira una gran crisi econòmica de proporcions desconegudes, tot just quan aparentment ens estàvem recuperant de l’anterior crisi de l’any 2008. Esperem que no haguem de pagar la factura més alta els treballadors de rendes mitjanes i baixes que més hem patit l’anterior crisi, la precarietat laboral i l’atur, esperem que no es repeteixin les receptes d’austeritat i retallades de drets laborals més feroces i salvatges que es van produir fa deu anys i que encara patim en l’actualitat. Respecte als vaticinis dels economistes sobre el futur de l’economia després de la pandèmia, prefereixo quedar-me amb la reflexió esperançadora del premi Nobel d’Economia Robert J. Shiller: “Un efecte a llarg termini d’aquesta experiència podrien ser unes institucions econòmiques i polítiques més redistributives dels rics cap als pobres i amb major preocupació cap a les persones en risc d’exclusió i els avis”

Esperem que aquesta crisi serveixi per dur a terme un canvi de paradigma econòmic, cap a un model més just socialment i més sostenible amb el nostre mediambient.

protection-protect-hand-handful-of

En aquesta línia el major beneficiat de l’actual crisi sanitària ha estat clarament el mediambient. S’ha comprovat clarament com la paràlisi de l’activitat econòmica i la reducció de la circulació de vehicles, avions i vaixells ha comportat una reducció significativa dels nivells de contaminació i la millora dels ecosistemes d’arreu del món. La baixada de la contaminació, així com les imatges de la major nitidesa de les aigües dels canals de Venècia, l’arribada de dofins a ports i les incursions d’animals en zones urbanes que abans no trepitjaven en són una prova irrefutable.

Photo by Jamie Street on Unsplash

El planeta, amb la nostra absència, estava sanant les ferides que li hem causat, aprofitarem aquesta oportunitat per canviar la nostra manera de viure per tal de respectar i cuidar el nostre petit i fràgil planeta blau?

EFECTES PSICOLÒGICS A NIVELL SOCIAL

Photo by Helena Lopes on Unsplash
Photo by Helena Lopes on Unsplash

Les mesures de distanciament social que estem seguint per evitar la transmissió del virus i la por generalitzada a possibles contagis poden influir considerablement en les nostres relacions socials, canviant alguns dels patrons i costums que teníem en la interacció amb els altres.

Aquesta crisi sanitària ha fet augmentar la desconfiança i la por vers els altres, el fet de no saber en quina mesura les altres persones segueixen les mesures de protecció o si poden ser portadores o no del virus, genera una manca de confiança i recel.

Imagen de iXimus en Pixabay
Imagen de iXimus en Pixabay

Haurem de veure en quina mesura es mantenen aquests sentiments amb el pas del temps i si aquest fet influirà a llarg termini en les nostres relacions socials dificultant l’establiment de confiança, proximitat, calidesa i intimitat amb els altres, sentiments i processos que són claus en la interacció social per a una vinculació afectiva i efectiva.

Aquests sentiments de desconfiança i inseguretat també poden comportar un augment dels prejudicis contra col·lectius i ètnies que hem de combatre fermament. A països com Espanya i Itàlia s’ha patit un greu augment de les forces polítiques d’extrema dreta amb discursos enverinats per l’odi, el racisme, per la misogínia i el menyspreu a la diferència, i precisament ara aquests dos països són dels més afectats per la Covid-19, fet que pot comportar una discriminació i rebuig dels altres països vers nosaltres. Aquest fet hauria de ser una cura d’humilitat per als pensaments racistes i totalitaris, hauria d’ajudar a aprendre que tots estem sota l’amenaça d’aquesta malaltia, independentment  del color de pell o religió, i que tots també som susceptibles de ser discriminats. Esperem que els menyspreables casos que s’han vist de rebuig, discriminació i odi cap a alguns professionals sanitaris siguin només fets aïllats, així com també espero personalment que cap de les persones que han professat el seu rebuig cap a certs  col·lectius, be pel seu origen o religió, mai pateixin el rebuig social i la discriminació per patir la malaltia del Covid-19, que mai hagin d’experimentar en la seva pròpia pell la marginació i el rebuig per part dels altres.

Photo by Nagesh Badu on Unsplash
Photo by Nagesh Badu on Unsplash

Aquesta dura experiència que estem vivint ens hauria de servir per prendre consciència de com enyorem la interacció social, de la importància de l’afecte, la calidesa i la proximitat amb els altres, de la necessitat fonamental de l’estima i la vinculació. Que la por, la desconfiança i la distància no calin de forma irremeiable  en la nostra societat un cop hagi acabat aquesta crisi.

Així mateix aquesta crisi sanitària pot ser una oportunitat per augmentar el sentiment de comunitat, per augmentar la consciència d’espècie humana diluint els prejudicis i discriminacions ètniques. Que ens serveixi per augmentar l’altruisme i la cooperació enfront de l’egoisme i l’enfrontament.

Els éssers humans hem arribat fins aquí perquè som una espècie tribal, som animals socials que hem col·laborat per aconseguir sobreviure. El futur de l’espècie passa per augmentar la cooperació i la comunió entre pobles, per la consciència d’espècie i per l’altruisme i la solidaritat entre persones.

Photo by Manuel Meurisse on Unsplash
Photo by Manuel Meurisse on Unsplash

EFECTES PSICOLÒGICS A NIVELL INDIVIDUAL

Photo by Christopher Sardegna on Unsplash
Photo by Christopher Sardegna on Unsplash

La dura experiència que estem vivint en el moment actual ens ha condicionat tant la vida, de forma tan sobtada i inesperada que ens quedarà gravada a la memòria durant molt de temps. Algunes persones patiran una afectació més gran i més duradora que d’altres, en funció de la vulnerabilitat i dels factors protectors de cadascú. El que és segur és que en certa mesura tots experimentarem canvis psicològics quan acabi aquesta crisi, alguns que ens ajudaran a mobilitzar-nos i a avançar i d’altres que en canvi ens poden dificultar el nostre funcionament diari.

A nivell psicològic individual es poden produir afectacions i canvis, més i menys funcionals, de diverses tipologies que analitzarem a continuació:

És molt probable que es produeixi un augment de la simptomatologia d’ansietat en moltes persones, en les seves diferents manifestacions possibles.

En la població general moltes persones poden experimentar una major inseguretat i sensació de vulnerabilitat, símptomes d’agorafòbia com por a  abandonar l’espai de seguretat de la llar, por a les aglomeracions, ansietat al transport públic,  un augment de pensaments obsessius sobre la salut i la possibilitat d’emmalaltir i conductes compulsives i d’evitació per tal de no infectar-se de possibles virus.

També es poden produir majors afectacions psicològiques degut a les pèrdues de familiars i amics al llarg d’aquests difícils mesos. Moltes persones han patit la pèrdua d’éssers estimats per culpa d’aquesta malaltia, i degut a la situació de confinament no han tingut la possibilitat d’acompanyar-los en els últims moments ni d’acomiadar-los com els hauria agradat. Aquest fet pot comportar en molts casos situacions de dol complicades, ja que les condicions de la pèrdua així com el fet de no poder disposar del suport i companyia dels éssers estimats en aquesta situació dificulta aquest procés de dol.

Photo by Paolo Nicolello on Unsplash
Photo by Paolo Nicolello on Unsplash

Així mateix el personal sanitari que ha estat treballant a l’ull de l’huracà durant aquesta crisi, vivint situacions límit, sense el material protector adequat, amb una quantitat desbordant de pacients, amb extenuants jornades de treball,  afrontant decisions ètiques molt difícils i veient morir a molts dels pacients, és molt probable que pateixin conseqüències psicològiques amb simptomatologia d’estrès post traumàtic com records intrusius i recurrents, malsons, sensació d’alerta i d’activació, conductes d’evitació i estat d’ànim deprimit.

Photo by tam wai on Unsplash
Photo by tam wai on Unsplash

Totes les reaccions psicològiques que he comentat són respostes adaptatives normals a la situació que estem vivint, som humans i quan vivim situacions dures patim i ens trenquem, per aquest motiu no hem de patologitzar aquestes reaccions psicològiques, les hem d’identificar, comprendre, acceptar i gestionar-les de la millor forma possible

.

Tot i la normalitat d’aquestes reaccions és important poder-les treballar amb el suport terapèutic adequat per tal que no acabin interferint de forma mes greu en la vida de qui els pateix. És per això que és important identificar el que sentim i en quina mesura ens afecta, per tal de poder gestionar-ho de forma adequada i demanar suport en cas que sigui necessari.

D’altra banda també podem experimentar efectes positius com dur a terme una revaloració de les nostres prioritats vitals, prendre consciència de la importància de tot allò que hem perdut amb la crisi actual i que era important per a nosaltres i que ens omplia (el contacte físic amb els altres, la llibertat de moviments, els esdeveniments culturals i esportius i tot allò que ens manca en l’actualitat), així com aprofitar per dur a terme un procés d’introspecció, prendre’s temps per reflexionar sobre la pròpia vida i sobre el futur i d’aquesta manera valorar els canvis que ens agradaria realitzar per tal de tenir una vida més plena i satisfactòria.

Photo by Javier Allegue Barros on Unsplash
Photo by Javier Allegue Barros on Unsplash

Quan superem aquesta crisi hem d’aprofitar per recuperar el temps perdut i gaudir plenament de tot allò que hem trobat a faltar, dur a terme allò que més hem enyorat i allò que més anhelem. Hem d’aprofitar el moment perquè hem experimentat la futilitat de l’existència, hem vist com tot es pot esfumar sobtadament.

Així que nosaltres que tenim una segona oportunitat, aprofitem-la. Aprofitem-la en tots els sentits: per gaudir plenament de la llibertat i de tot allò que ens omple, per vincular-nos de forma més sincera i saludable amb els altres, per ser més altruistes i solidaris, per respectar el nostre medi ambient i cuidar el nostre planeta, i en definitiva per canviar a millor i evolucionar en tots els aspectes.

Photo by Drew Beamer on Unsplash
Photo by Drew Beamer on Unsplash

L’ART QUE CURA: Art i Psicologia

L’experimentació i creació artística és un procés que ens ha fascinat i captivat com a espècie. L’art en les seves infinites modalitats: pintura, escultura, escriptura, música, fotografia, dansa i dramatúrgia entre d’altres, ens permet expressar emocions universals, manifestar plantejaments existencialistes, reflectir bellesa, compartir dolor, reivindicar, protestar i fer-nos reflexionar. El caràcter simbòlic de l’art permet una interpretació subjectiva i personal de les obres contemplades o realitzades, permetent una experiència individual i col·lectiva intransferible.

Photo by RhondaK Native Florida Folk Artist on Unsplash

En articles anteriors els beneficis psicològics de la música i l’escriptura: El Poder de les Emocions i cançons per acompanyar-les, MÚSICA de l’oïda a l’Emoció: Recomanacions d’un psicòleg adicte a la Música, POESIA: Paraules que curen (i que fereixen).

En el present article analitzaré els beneficis de l’art, en les seves diverses disciplines, sobre la salut psicològica i veurem les obres d’alguns dels pintors més rellevants, relacionades amb la salut mental i amb l’expressió de les emocions.

CONTINGUTS

BENEFICIS PSICOLÒGICS DE L’ART. ARTTERÀPIA

various-art-brush-paint-preview

En aquest sentit el poder de l’art transcendeix la dimensió purament estètica, permetent proporcionar una experiència de catarsi i alliberació emocional, tant en el procés de creació com al contemplar i experimentar una obra determinada.

Segons Carl Rogers (1993), la dansa, el moviment i la música, ajuden a experimentar les emocions, alliberar-les i acceptar-les. El cos i la veu són recursos que promouen la integració de les emocions i de la ment, propiciant una major integració entre aquestes dimensions.

musica i pintura

Aquestes activitats també beneficien el sentit de pertinença, les estratègies d’afrontament positives, la tolerància a situacions conflictives i l’atribució de sentit i significat a la vida (Schmid,2005).

L’art ens ofereix l’oportunitat per enllaçar la nostra experiència personal i intrapersonal amb experiències alienes. Això constitueix la possibilitat d’un pont inestimable entre les vivències que de vegades ens semblen intransferibles, incomunicables, inefables fins i tot amb experiències col·lectives grupals i culturals (Barragán, 2006)

images

L’artteràpia d’orientació humanista intenta identificar i activar totes aquelles vivències paralitzadores en el procés de creixement personal, a través de l’experimentació amb els mitjans plàstic-audiovisuals que actuen com a agents potencials, el paper principal tracta de dirigir al subjecte cap a l’actualització i reforç de totes les aptituds de la persona, arribar a la maduresa i el canvi positiu, desitjat de forma autònoma. El seu aliat principal serà l’estimulació de la creativitat mitjançant l’experiència compartida amb els mitjans artístics i el rol de l’artterapeuta, el qual es manifestarà amb empatia, consideració positiva incondicional i autenticitat durant l’acompanyament terapèutic. (López Martínez, 2009)

Photo by Alice Dietrich on Unsplash

Com hem vist amb les reflexions de diferents professionals humanistes com Rogers i experts en Artteràpia com López Martínez,  l’art té un poder catàrtic I alliberador que pot permetre el desbloqueig de diferents aspectes infrapsíquics, facilitant l’expressió emocional i ampliar, des d’una perspectiva simbòlica, la percepció de la pròpia persona i la seva realitat.

Per aquest motiu els recursos artístics han estat utilitzats en processos terapèutics, facilitant una major expressió i integració de diferents vivències psicològiques. L’artteràpia ha estat emprada majoritàriament en perspectives terapèutiques de caràcter Humanista, tot i que altres corrents com la Cognitiu Conductual també aprofiten recursos artístics en processos terapèutics. La pràctica artística, en totes les seves modalitats, és beneficiosa per a la salut, l’experimentació amb recursos creatius i artístics, així com la contemplació d’obres d’art faciliten una major espontaneïtat, catarsi i benestar emocional que poden revertir en una millora de la qualitat de vida.

ARTISTES I SALUT MENTAL. OBRES D’ART I EMOCIONS

 

A continuació trobareu una selecció d’artistes i d’obres molt rellevants des d’un punt de vista psicològic, tant per el patiment psicològic que van viure els creadors com per el poder emocional que transmeten les seves obres. La interpretació de les diferents obres la deixo lliure per a cadascú perquè sempre he estat un ferm defensor d’interpretar cada obra segons l’impacte emocional personal que li genera a cada persona que la mira, és a dir que cada obra té un significat particular personal i intransferible per cada ull que la mira. Aquesta és una de les coses més boniques de l’art, que ens pot fer viure una experiència de plaer estètic i una vivència emocional úniques.

eye

Així mateix facilito alguns enllaços a exposicions online d’alguns d’aquests artistes, que es poden trobar a Google Arts, molt didàctiques i recomanades.

Us recomano fermament entrar i explorar les diferents exposicions i visites online a museus que facilita Google Arts & Culture en el seu gran catàleg, és un plaer enorme disposar d’aquesta enorme quantitat d’obres d’art i de reportatges divulgatius sobre els creadors i les seves obres.

https://artsandculture.google.com/?hl=es

File:Google Arts and Culture Logo.png - Wikimedia Commons

Tambè us recomano, tal com vaig fer a l’article anterior El Poder de les Emocions i cançons per acompanyar-les el programa divulgatiu This is Art que es va emetre a TV3, en el qual exploren obres de creadors famosos que es van inspirar en les seves emocions per crear Art, https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/this-is-art/les-emocions/seccio/119503/

VINCENT VAN GOGH

800px-Vincent_van_Gogh_-_Self-Portrait_-_Google_Art_Project

Vincent Van Gogh va ser un dels pintors de major renom de la història de l’art, tot i que el reconeixement al seu mèrit artístic va ser tristament pòstum. Nascut als Països Baixos va passar gran part de la seva vida a França, on va desenvolupar la seva carrera artística entre París i Arlés.

La seva obra té un estil característic que permet identificar clarament l’autoria de l’artista, categoritzat com a postimpressionista, la sensibilitat que desprenen les seves pintures juntament amb els coneguts problemes de salut mental que va patir Van Gogh, fan que tant la seva obra com la seva vida siguin fascinants a la vegada que tristament dramàtiques.

Es creu que Van Gogh va patir Trastorn Bipolar, amb episodis maníacs i depressius i amb diversos brots psicòtics, que van provocar la conducta autolesiva de l’amputació de la seva orella esquerra, després d’una discussió amb el seu amic Gauguin, i van comportar el seu ingrés a l’hospital de salut mental Saint Paul-de-Mausole a Saint-Rémy-de-Provence, lloc des d’on va pintar el seu mític “La nit estrellada”.

Loving Vincent (2017) - Filmaffinity

Una vida fascinant però dramàtica, una salut mental fràgil i delicada i un llegat artístic sublim que ens continua emocionant més d’un segle després.

Molt recomanable la pel·lícula sobre els seus últims dies disponible a Netflix. Pintada íntegrament seguint el seu estil característic

Us recomano que consulteu els nombrosos reportatges que podeu trobar a Google Arts & Culture sobre la vida de Van Gogh i la seva obra. Són molt interessants i recomanables. A continuació us facilito alguns enllaços dels reportatges:File:Google Arts and Culture Logo.png - Wikimedia Commons

sembrador a la posta de sol
Sembrador a la Posta de Sol
La nit estrellada
La nit estrellada
Camp e blat amb corbs
Camp de blat amb corbs
Dona en el Cafè de Tambourin
Dona en el cafè de Tambourin
Terrassa de cafeteria a la nit
Terrassa de cafeteria a la nit
Crani fumant una cigarreta
Crani fumant una Cigarreta
Autorretrat amb orella vendada
Autorretrat amb orella embenada

EDVARD MUNCH

Autoretrat
Autorretrat de Munch

Edvard Munch fou un pintor i gravador Noruec famós per sublimar l’angoixa en art. Probablement la depressió que va patir va condicionar en gran part la seva obra que reflecteix colpidorament aspectes com l’ansietat, la tristesa, la soledat i la mort. Contemplar els seus quadres i gravats permet connectar d’una forma colpidora amb les emocions que Munch volia transmetre, demostrant com emocions tan demonitzades com la Tristesa i  la Por són capaces de generar obres d’art amb un poder emotiu infinit.

File:Google Arts and Culture Logo.png - Wikimedia Commons

Molt recomanable els següent reportatgs de Google Arts & Culture:

1740px-Edvard_Munch,_1893,_The_Scream,_oil,_tempera_and_pastel_on_cardboard,_91_x_73_cm,_National_Gallery_of_Norway
El Crit
Desesperació
Desesperació
enveja
Enveja
melangia
Melangia
nit estrellada
Nit estrellada

 

GOYA

Autoretrat

Goya va ser un dels pintors més famosos i mes influents de l’estat espanyol. La seva obra artística va evolucionar, segons els experts en art des dels estils rococó, neoclassicisme fins al preromanticisme en la seva època final. Des de la gran quantitat d’obres que va realitzar per a la reialesa espanyola, els retrats de la noblesa de la seva època, les obres d’art religioses fins a les etapes que més em fascinen com a psicòleg i com a persona, la època durant la qual va patir una estranya malaltia autoimmune anomenada síndrome de Susac, que li va produir sordesa i el va condicionar, juntament amb el període històric convuls del seu temps, a dur a terme les obres més transgressores i fosques de la seva carrera, trencant completament amb l’estil més “clàssic” que l’havia caracteritzat fins al moment, els “Caprichos” i “les pintures negres”: els “Caprichos” una sèrie de 80 gravats en els quals reflectia de forma satírica la societat del moment, quadres com l’aquelarre on reflectia aspectes sobrenaturals, bruixeria i rituals pagans que va ser precursor de la seva obra magna, la més impactant, les “Pintures Negres”.

Del perfeccionisme tècnic dels seus anys més afins al poder, fins a la passió més descarnada i fosca que reflexa la seva etapa final. Una vida apassionant i una obra amb un poder hipnòtic excepcional.

Capricho n.º 43, «El sueño de la razón produce monstruos» (Museo del Prado)
Capricho n.º 43, «El sueño de la razón produce monstruos»
El tres de mayo de 1808 en Madrid, 1814 (Museo del Prado)
El tres de mayo de 1808 en Madrid
perro semihundido
Perro semihundido
El aquelarre, 1797-1798 (Museo Lázaro Galdiano, Madrid)
El Aquelarre
El aquelarre (Museo del Prado)
El Aquelarre
170px-Francisco_de_Goya,_Saturno_devorando_a_su_hijo_(1819-1823)
Saturno devorando a su hijo

FRIDA KHALO

Autorretrato con collar de espinas y colibrí
Autorretrato con collar de espinas y colibrí

Frida Kalho va ser una de les pintores més influents de llatinoamèrica. Originària e Mèxic, la seva pintura d’estil surrealista i expressionista, explorava aspectes autobiogràfics sobre el patiment que va viure Kalho a arrel d’un greu accident de trànsit que a patir de jove i sobre temes polítics i socials en els quals estava molt implicada i compromesa, com la cultura indígena de la qual provenia i el moviment revolucionari mexicà.

Una dona avançada al seu temps, forta i autosuficient, que va transformar el seu dolor en art i que ha esdevingut una icona mundial del feminisme.

File:Google Arts and Culture Logo.png - Wikimedia Commons

Molt recomanables els següents reportatges de Google Arts & Culture sobre la vida i la obra de Frida Kahlo:

El abrazo de amor del universo frida kahlo
El abrazo de amor del universo
frida kalho Las dos Fridas
Las dos Fridas
El ciervo herido frida kahlo
El Ciervo herido
La columna rota frida kalho
La columna rota
sin esperanza frida khalo
Sin esperanza

JACKSON POLLOCK

paul-jackson-pollock.jpg!Portrait

Pollock va ser un famós pintor estatunidenc del segle XX, principal exponent de l’anomenat corrent artístic “Expressionisme abstracte”. Les seves obres abstractes plenes de color i de textures diverses impacten a la retina i produeixen un efecte particular en funció de l’espectador. El seu estil i tècnica rupturistes (va ser pioner en la tècnica del degoteig, deixant caure pintura o abocant-la a sobre del llençol situat al terra) van marcar tendència als Estats Units. Probablement el seu problema d’alcoholisme i la tendència a l’aïllament que va tenir van condicionar la seva obra, atorgant-li un poder visual.

Autumn Rhythm Number 30
Autumn Rhythm Number 30
mural.jpg!Large
Mural
number-8-detail(1).jpg!Large
Number 8

KANDINSKY

Vassily-Kandinsky

Kandinsky va ser un pintor rus amb un talent i una capacitat creativa innovadora excepcionals.

Va ser el precursor de l’art abstracte i en les seves obres plenes de colors i de formes geomètriques reflectia la seva sinestèsia, la capacitat perceptiva d’associar diferents estímuls sensorials, de forma que associava la musica amb formes i colors, portant a terme composicions vives, interrelacionades amb els diferents sentits.File:Google Arts and Culture Logo.png - Wikimedia Commons

Molt recomanable el reportatge de Google Arts & Culture “The Sound of Colour” en el qual analitzen al detall el quadre Yellow-Red-Blue de Kandinsky.

El so dels colors, una anàlisi del quadre «Groc, vermell, blau» en el qual Kandinsky va pintar Música: https://artsandculture.google.com/story/the-sound-of-colours/0ALymHuhPl1jLg?hl=es

amarillo rojo azul
Groc, vermell, blau
composició VIII
Composició VIII
En blanco II kandisnky
En blanc II
800px-Vassily_Kandinsky,_1913_-_Composition_7
Composició 7

PICASSO

653px-Pablo_picasso_1

Pablo Picasso va ser un dels pintors més influents del món. Precursor i màxim exponent del cubisme, les seves obres tenen un enorme impacte visual i emocional.

Un pintor fora de sèrie i una persona compromesa políticament, de ferms ideals comunistes, antifranquista i pacifista, però amb fortes ombres també, com un estil tòxic en la forma de relacionar-se amb les seves múltiples parelles i amants i una gran por a la mort. El Guernica és un testimoni artístic colpidor per a la memòria històrica dels atroços bombardejos durant la guerra civil de la homònima població.

El viejo Guitarrista ciego
El viejo guitarrista ciego
mujer que llora picasso
Mujer que llora
guernica
Guernica

GEORGIA O’KEEFFE

georgia-okeefe-396957_960_720

O’Keeffe fou una pintora estatunidenca l’obra de la qual és coneguda pel seu esperit innovador i la sensibilitat dramàtica de les seves pintures. La seva obra tenia un estil propi, resultat de l’experimentació amb diverses corrents pictòriques, els experts en art intenten definir-la com una barreja d’art indígena americà, modernisme, art abstracte, art decó i surrealisme, però més enllà de les etiquetes les seves pintures transmeten una gran emotivitat, des dels angoixants gratacels de Nova York fins als àrids paisatges de Nou Mèxic, capturava l’ambient especial, difícil de definir amb paraules, que es percep en certs indrets.

Illustrative Georgia o'keeffe
Lake George Reflection
ladder to the moon georgia
Ladder to the moon
Brooklyn Museum
Ram’s Head, White Hollyhock-Hills (Ram’s Head and White Hollyhock, New Mexico)
radiator building at night georgia
Radiator building at night
city night georgia
City Night

LOUISE BOURGEOIS

 

Louis Bourgeois por Robert Mappelthorpe

Louise Bourgeois va ser una artista francesa mundialment coneguda per les seves impactants escultures d’aranyes. Bourgeois va convertir el seu dolor, les seves pors i les seves dures experiències familiars en art, utilitzant el seu patiment com a motor d’inspiració artística. “L’art és garantia de cordura” va dir Louise Bourgeois i tenia tota la raó.

Bourgeois- mama
Mama
destruction of the father bourgeoise
Destruction of the father
eyes bourgeoise
Eyes

CLAUDE MONET

Claude Monet - Wikipedia, la enciclopedia libre

Monet va ser un pintor creador del moviment Impressionista. Les seves obres d’art transmeten una serenor i una sensibilitat que connecten amb la melangia degut als colors freds i a les representacions bucòliques de les seves creacions.

Connectem amb la serenor melancòlica de Monet.

Molt recomanables els següents reportatges a Google Arts & Culture:

File:Google Arts and Culture Logo.png - Wikimedia Commons

Impressió, sol naixent
Impressió, Sol naixent
Nenúfars
Nenúfars
Nympheas_71293_3
Nenúfars
Water Lilies (Nympheas)
Nenúfars
Westminster_Parlement
Westminster Parlement
Soleil couchant à Etretat
Soleil couchant à Etretat
The Cliffs at Etretat
The Clifts at Etretat
Claude_Monet_-_Le_palais_da_Mula
Le Palais da Mula

SALVADOR DALÍ

salvador-dali.jpg!Portrait

Dalí va ser l’artista català de major renom mundial. El major exponent del Surrealisme, un pintor amb un talent i una creativitat impressionants, i amb una personalitat complexa amb trets histriònics, narcisistes i megalòmans. L’exemple del geni delirant, de la lluïdesa febril, Salvador Dalí és tot un símbol artístic que ha transcendit a la cultura popular a tots els nivells.

la persistencia de la memoria dali
La persistencia de la memòria
niño geopolítico observando el nacimiento del hombre nuevo
Nen geopolític observant el naixement del nou home
El_rostro_de_la_guerra_ dali
El rostre de la guerra
girafa en llamas dali
Girafa en flames
unnamed
Escriptori antropomòrfic

Us animo a estimular la vostra vessant artística, a experimentar de forma lúica dibuixant, pintant, cantant, tocant un instrument, ballant, fent fotografies o amb el simple i senzill plaer de contemplar obres d’art, escoltar música, i en definitiva gaudir de l’art en totes les seves formes possibles.

L’ART EMOCIONA, L’ART CURA, L’ART ENS FA PLENAMENT HUMANS

MUSICART

El Poder de les Emocions i cançons per acompanyar-les

L’article present està dedicat al fenomen psicològic més important de tots els processos que succeeixen en el nostre cervell: les emocions. Us convido a reflexionar sobre aquest procés psicològic, sobre cada una de les emocions i incloc una playlist amb cançons específiques relacionades per poder explorar i sentir plenament cadascuna de les diferents emocions que tenim.

En aquest sentit us recomano el programa divulgatiu This is Art que es va emetre a TV3, en el qual exploren obres de creadors famosos que es van inspirar en les seves emocions per crear Art, apassionant! https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/this-is-art/les-emocions/seccio/119503/

emotions-2713109_1920

La paraula Emoció prové del llatí “emotio” nom derivat del verb “emovere” que està composat per “movere” que vol dir moure o traslladar. Aquest fet és molt significatiu ja que les emocions són un motor per als humans, són el combustible que ens mobilitza cap a allò que ens manca i que necessitem.

Les emocions són reaccions afectives que experimentem en resposta a diferents estímuls activadors que percebem. Aquestes són resultat de reaccions fisiològiques que es produeixen al nostre cervell (al sistema límbic, una xarxa neuronal distribuïda entre diferents estructures cerebrals  com l’hipotàlem, l’hipocamp, l’amígdala i l’escorça orbitofrontal) i que comporten també una resposta física, cognitiva i conductual, és a dir quan sentim una emoció determinada experimentem unes sensacions físiques, uns pensaments i portem a terme certes accions determinades.

brain-3017071_1920
Imagen de DAMIAN NIOLET en Pixabay

Paul Ekman va dur a terme una classificació de 6 emocions bàsiques que és la més acceptada en l’actualitat: alegria, tristesa, ràbia, fàstic, por i sorpresa. Analitzarem cadascuna d’aquestes emocions més endavant en aquest article

Les reaccions emocionals tenen una intensitat tan potent degut a la seva funció evolutiva de supervivència per a l’espècie. Quan afrontem certs estímuls que són rellevants en la nostra existència: amenaces, injustícies, frustracions, pèrdues o èxits el nostre cervell desencadena una resposta automàtica i intensa per tal que puguem reaccionar de forma ràpida i adaptativa a la situació que vivim. És per aquest motiu que les reaccions emocionals que sentim són relativament incontrolables i automàtiques, ja que estan arrelades en el nostre cervell des de l’alba de la humanitat i preparades per activar-se instantàniament en resposta a les situacions que vivim.

Les emocions son fonamentals per al nostre desenvolupament, ens indiquen allò que sentim, allò que ens importa. Allò que ens manca i ens mobilitzen. I és per això que hem de reconèixer el que sentim i per què ho sentim, escoltar les nostres emocions, validar-les, permetre’ls el seu espai i canalitzar-les de la millor manera que puguem.

Moltes persones tenen tendència a ignorar i reprimir les emocions, fins i tot a demonitzar aquelles més incòmodes i que ens produeixen més malestar com la tristesa, la ràbia i la por, i es un greu error, a més de ser impossible, ja que l’únic que s’aconsegueix així és una invalidació de quelcom que és profundament humà i necessari, augmentant els sentiments de culpabilitat per sentir i generant una gran desorientació i confusió psicològiques.

Per tant considero fonamental que prenguem consciència de les nostres emocions, les sentim i les utilitzem en el nostre benefici. Les emocions són el major motor psicològic que tenim i l’hem d’aprofitar per mobilitzar-nos i per avançar.

Imagen de Daniel Reche en Pixabay

 

 

ALEGRIA

Photo by MI PHAM on Unsplash
Photo by MI PHAM on Unsplash

L’alegria, la festa, la lleugeresa i eufòria acompanyen a cantar i a ballar, a saltar i a gaudir.

Cançons com Always Look on the Bright Side of Life dels Monty Python (recordeu la brutal escena de la Vida de Bryan amb tots els condemnats a les creus cantant aquest himne a l’Optimisme?), la mítica Don’t Worry be Happy, One Love de Bob Marley, l’eufòrica Don’t Stop me Now de Queen entre moltes altres. Cançons per ballar, saltar i gaudir de l’alegria!

 

L’alegria és l’emoció que sentim quan aconseguim quelcom que volíem, quan sentim plaer, quan ens divertim, produint una sensació d’expansió i de lleugeresa, permetent un major benestar emocional.

Ens facilita una major activació, una actitud més oberta i positiva cap als altres i ens permet establir relacions i vincles amb una major fluïdesa.

L’alegria és una emoció que s’ha de gaudir i compartir amb els altres, aprofitar-la i potenciar-la.

TRISTESA

Photo by Tim Foster on Unsplash
Photo by Tim Foster on Unsplash

La Tristesa és probablement l’emoció que més ha inspirat als artistes a l’hora de crear les seves millors obres, les més impactants i desgarradores, aquelles que ens emocionen i ens ericen la pell, aquelles que ens colpegen el cor, que ens trenquen la cuirassa. Himnes universals per cantar amb orgull a la pena, al dolor i a la pèrdua.

Nothing compares to you de Sinead o’conor (la commovedora versió de Chris Cornell a la llista) és un himne al dol per la pèrdua amorosa, la sincera i colpidora balada a la tristesa de Johnny Cash I see a Darkness, Isolation de John Lennon, un cant a l’aïllament social, la fràgil i punyent Creep de Radiohead, la melancòlica Yesterday dels Beatles… Infinites cançons dedicades a la tristesa, per acompanyar-nos en la pena, per consolar-nos i per sentir que no estem sols en el nostre dolor.

La tristesa és l’emoció que sentim quan perdem quelcom important, quan perdem un ésser estimat, una relació, un treball, quan les coses no surten com ens agradaria, quan no aconseguim allò que volem.

Es una emoció que ens fa sentir vulnerables i fràgils, amb menys energia, amb un estat de desànim, amb poca motivació i amb pensaments més pessimistes i desesperançadors.

La funció de la tristesa és la de sentir la pèrdua que hem patit i mobilitzar-nos cap a allò que podem fer: buscar suport, valorar els vincles que conservem, avaluar les nostres prioritats i valors i reflexionar sobre nosaltres mateixos.

Tanmateix algunes situacions que produeixen una tristesa intensa si no són gestionades de forma adequada poden desencadenar en episodis de caràcter depressiu més greus. Per aquest motiu és necessari detectar quan la tristesa normal i adaptativa pot estar derivant en una situació emocional més complicada i greu i d’aquesta forma buscar el suport social o terapèutic necessari per poder gestionar la situació més adequadament.

És important que ens permetem sentir-nos tristos, donar espai a aquesta emoció quan apareix i a la vegada expressar-la, sense aïllar-se. És molt recomanable aprofitar la tristesa per canalitzar-la a través de mitjans artístics com la música, l’escriptura i la pintura ja que tenen un gran poder de catarsi i alliberació emocional. De fet la tristesa ha donat fruit a algunes de les millors obres d’art de la història.

RABIA

boy-portrait-face-angry-look-intense

Cançons per experimentar una ràbia catàrtica, per cridar per revelar-se i incendiar el món.

La ràbia pot ser un gran motor per mobilitzar-nos cap a l’acció i moltes d’aquestes cançons seleccionades en són un reflex. Cançons protesta, crits contra el sistema, contra l’ordre establert com Bella Ciao, el Jorn dels Miserables de Llach, Resiste y Grita de Txarango, Killing in the Name de Rage Against the Machine, la fantàstica Si els fills de puta volessin no veuríem mai el sol de Pi de la Serra.  Altres cançons tambè que expressen l’emoció de la ira per situacions personals com Rootless Tree i I Remember de Damien Rice, Say it ain’t so dels Weezer, la colpidora versió de Where did you sleep last night de Nirvana o la Gran Broma final de Nacho Vegas.

 

La ràbia és l’emoció que sentim en resposta a situacions d’injustícia, situacions en les quals ens podem sentir amenaçats i en moments de frustració.

Aquesta emoció produeix una reacció molt intensa que ens activa i encén per tal de mobilitzar-nos contra les injustícies percebudes, per reivindicar i defensar-nos. La ràbia pot ser un motor d’acció molt potent si es pot regular i canalitzar adequadament, impulsant-nos a dur a terme les accions necessàries per aconseguir allò que ens manca.

Tot i això a vegades es poden produir problemes de gestió de la ràbia en persones que tenen una major tendència a la impulsivitat, per aquest motiu és adequat poder detectar quan estem sentint una ira desmesurada i prevenir les conseqüències negatives que puguem dur a terme en el nostre entorn. En aquest sentit és adequat dur a terme un treball personal i terapèutic per tal de detectar quines són les situacions que desencadenen una resposta de ràbia més intensa amb conductes agressives, prendre’s un temps i espai en soledat per reduir el nivell d’activació amb estratègies de relaxació, revalorar la situació que desencadena aquesta ira desmesurada i pensar la resposta més adient per tal de no posar en risc la integritat física i psicològica dels altres i de la pròpia persona.

És important poder canalitzar la ira d’una manera que no perjudiqui a altres persones, de forma no agressiva: protestar, reivindicar contra les injustícies i defensar els nostres drets, mobilitzar-nos cap a allò que necessitem o dur a terme activitats físiques entre altres, són opcions recomanables per canalitzar la ràbia i aprofitar l’impuls que proporciona aquesta emoció.

 

FÀSTIC

Stink Smell Silhouette - Free vector graphic on Pixabay

El fàstic és una emoció que apareix com una resposta de supervivència a estímuls amenaçadors per la nostra vida i salut. Quan provem o ingerim algun aliment en mal estat, quan sentim una mala olor el nostre cos reacciona fent-nos sentir rebuig i nàusees per tal d’allunyar-nos de l’estímul que podria ser nociu per a la pròpia salut.

 

 

POR

Photo by Caleb Woods on Unsplash
Photo by Caleb Woods on Unsplash

L’angoixa, la inseguretat i la por han estat una gran font d’inspiració per als artistes. El sentiment de fragilitat i vulnerabilitat ens ha aportat grans obres d’art, grans cançons per acompanyar-nos en els moments més incerts.

Help! Dels Beatles, un crit d’ajuda de Lennon quan el pes de la fama començava a fer-se feixuc, Under Pressure de Bowie i Queen, Basket Case de Green Day un cant a l’ansietat amagat rere una alegre melodia, Lullaby dels Cure, en la qual Robert Smith cantava crípticament a les seves majors pors i la fràgil balada Por dels Pets són algunes de les cançons que millor representen aquesta emoció.

 

La por és l’emoció que s’activa davant de possibles amenaces contra la nostra integritat. Aquesta emoció genera una reacció fisiològica molt potent que ens prepara per tal d’afrontar els possibles perills o per fugir i ens ha servit evolutivament com a mecanisme de supervivència.

La por és normal i necessària ja que ens permet prevenir-nos i activar-nos contra les amenaces que podem patir. Tot i això a vegades la por pot sobrepassar els límits necessaris, produint una simptomatologia física molt intensa (palpitacions, sensació d’ofec, opressió) i condicionant en excés la nostra vida, com succeeix amb la gran prevalença de persones que pateixen ansietat a la població. L’excés de responsabilitats o el cúmul de diverses situacions estressants poden generar un augment de l’activació de la simptomatologia d’ansietat que a la vegada pot produir una por intensa als mateixos símptomes i a les pròpies reaccions fisiològiques. Així mateix també són molt comuns altres pors com la fòbia social, la por a emmalaltir, la claustrofòbia o d’altres problemes d’ansietat com els trastorns obsessius compulsius.

És important normalitzar i acceptar la por i l’ansietat, ja que són necessàries i normals en la nostra existència. Així mateix també és recomanable demanar ajuda professional en els moments en que sentim que aquesta simptomatologia ens sobrepassa de forma que afecta al nostre funcionament adequat.

Hem de sentir por, ja que aquesta ens prepara per sobreviure, però no podem permetre que ens redueixi el nostre espai vital i la nostra llibertat.

 

SORPRESA

Photo by Paul Hanaoka on Unsplash
Photo by Paul Hanaoka on Unsplash

És difícil trobar cançons que transmetin l’emoció de sorpresa, si n’hi ha una que ho faci a la perfecció és la cançó principal de Richard Strauss de la banda sonora de 2001: A Space Odyssey , a més d’aquesta alguns artistes i grups com Radiohead amb la seva colpidora No Surprises canten a aquesta emoció.

La sorpresa és la reacció emocional que sentim davant d’un estímul inesperat be sigui agradable, neutral o desagradable. És una emoció molt fugaç que apareix i dona pas ràpidament a l’emoció associada al tipus d’estímul.

La funció de l’emoció de la sorpresa és augmentar l’atenció al nou estímul i l’activació fisiològica, per tal de poder respondre adequadament.

 

AMOR

800px-Amor_en_un_corazón

L’amor és el major motor del món ( o hauria de ser-ho). Aquesta barreja explosiva que es produeix en el nostre cervell quan estem enamorats ha fet que els artistes creessin algunes de les peces més boniques i motivadores de la història de la música. L’amor i el desamor són de les majors fons d’inspiració artística.

ALL WE NEED IS LOVE

L’amor és un procés psicològic afectiu complex i fascinant. Pot englobar diferents sentiments i processos psicològics com la vinculació, la intimitat, la passió, l’afinitat i el desig sexual entre d’altres, mobilitzant-nos per tal de vincular-nos a aquelles persones envers les que sentim aquests sentiments.

L’amor (amor com a concepte genèric) té un poder activador enorme, és capaç de desencadenar una reacció fisiològica enorme en el nostre cervell que produeix sentiments d’alegria i eufòria, de por i tristesa, generant una gran energia i motivació i un estat psicològic molt característic.

Més enllà de l’amor vers una parella o parelles afectives, l’amor és un procés afectiu que ens fa vincular-nos socialment entre nosaltres, amb la família, amb els amics, amb persones que admirem. L’amor és proactiu i positiu, sense coaccions, sense dinàmiques dependents ni tòxiques, l’amor representa la força més poderosa i altruista dels éssers humans

 

És per això que volia acabar l’article amb aquest procés emocional tan especial i potent, perquè  tots necessitem estimar i ser estimats, sobretot en els moments més complicats com l’actual.

CUIDEM LES NOSTRES EMOCIONS, CUIDEM-NOS I ESTIMEM-NOS.

Photo by Timothy Eberly on Unsplash

POESIA: Paraules que curen (i que fereixen)

Joan Brossa Poema Visual
«Poema» Joan Brossa

MÚSICA RECOMANADA 

Les paraules són més poderoses que les bales. Amb les paraules podem crear i transformar la realitat, amb les paraules podem informar i podem manipular, amb les paraules podem provocar i podem revoltar-nos. Amb les paraules ho podem canviar tot.

La clau de la clau
«La clau de la clau» Joan Brossa

El llenguatge és la més poderosa de les armes amb un poder creatiu i destructiu a la vegada enorme. A través del llenguatge hem evolucionat com a espècie, hem transmès coneixements, hem creat històries i hem creat narracions i poesia amb la màgia de les paraules.

En aquest sentit les paraules tenen un poder transformador enorme tant a nivell social com a nivell personal, i és que el llenguatge és una eina terapèutica enorme, tal com vam descriure a  l’article “El Poder de la palabra escrita” i a l’article “Reescribim una història digna de recordar” . Som narradors i autors de la nostra història de vida, i molt sovint dins d’aquesta narració vital, moltes persones han construït relats més o menys disfuncionals, que generen patiment i limiten el propi creixement personal.

En el procés terapèutic treballem amb diferents estratègies per aconseguir reconstruir i ampliar certs relats i discursos de les persones sobre si mateixes i les diferents experiències viscudes, per tal de fomentar una narració més saludable, mes oberta i adaptativa, una narració que avanci amb més fluïdesa i ritme, amb una perspectiva mes àmplia i més lliure.

Photo by Dollar Gill on Unsplash
Photo by Dollar Gill on Unsplash

Ja que aquesta setmana és Sant Jordi us vull recomanar paraules que curen, paraules que colpegen i que trasbalsen, paraules que emocionen i fan tremolar: POESIA.

La Poesia és un art tristament poc explorat per el gran públic però ple de força, màgia i emoció.

Els poetes són Deus totpoderosos que juguen a crear i destruir amb una genialitat i lucidesa febrils, universos i realitats metafísiques de bellesa fràgil i colpidora. Amb els seus versos acaronen les cicatrius i sacsegen l’interior amb paraules detonadores.

La Poesia sobreviu i sobreviurà, perquè viure és sentir, és emocionar-se i és patir, viure és Poesia.

A la plataforma A Media Voz podreu trobar un recull de poemes d’infinitat de poetes cèlebres d’arreu, molt recomanable: http://amediavoz.com/

Tan sols hem de deixar-nos endur pel poder hipnòtic de les seves paraules, sense prejudicis, sense estereotips. Us recomano explorar amb llibertat i curiositat els següents textos d’alguns Poetes que he seleccionat i us animo fermament a buscar-ne més, a explorar altres poetes, altres poemes que us facin viatjar amb les paraules fins a indrets inexplorats.

POETES RECOMANATS

Photo by Sergey Zolkin on Unsplash
Photo by Sergey Zolkin on Unsplash

Pablo Neruda

Federico García Lorca

Blanca Varela

Leopoldo María Panero

J.V. Foix

Miquel Martí i pol

Miriam Reyes

Maya Angelou

Salvador Espriu

Fernando Pessoa

Alejandra Pizarnik

Josep Maria Rodríguez

Rupi Kaur

Julio Cortázar

Walt Whitman

 

PABLO NERUDA

La intensa vida de Pablo Neruda, entre el relámpago de sus versos ...

Neruda va ser un dels poetes més importants del segle XX. Premi Nobel de literatura, polític, però per sobre de tot Poeta. Els seus versos són immillorables.

Barrio sin luz

¿Se va la poesía de las cosas
o no la puede condensar mi vida?
Ayer -mirando el último crepúsculo-
yo era un manchón de musgo entre unas ruinas.

Las ciudades -hollines y venganzas-,
la cochinada gris de los suburbios,
la oficina que encorva las espaldas,
el jefe de ojos turbios.

Sangre de un arrebol sobre los cerros,
sangre sobre las calles y las plazas,
dolor de corazones rotos,
podre de hastíos y de lágrimas.

Un río abraza el arrabal
como una mano helada que tienta en las tinieblas:
sobre sus aguas se avergüenzan
de verse las estrellas.

Y las casas que esconden los deseos
detrás de las ventanas luminosas,
mientras afuera el viento
lleva un poco de barro a cada rosa.

Lejos… la bruma de las olvidanzas
-humos espesos, tajamares rotos-,
y el campo, ¡el campo verde!, en que jadean
los bueyes y los hombres sudorosos.

Y aquí estoy yo, brotado entre las ruinas,
mordiendo solo todas las tristezas,
como si el llanto fuera una semilla
y yo el único surco de la tierra.

FEDERICO GARCÍA LORCA

Tras la memoria literaria de Lorca:

Lorca va ser un dels majors referents de la literatura espanyola del segle XX, poeta i dramaturg pertanyent a la generació del 27. Va ser assassinat durant la Guerra Civil pel bàndol franquista per la seva condició de Republicà i Homosexual. Però les bales no poden matar les paraules, la Poesia sobreviu.

La aurora

(Poeta en Nueva York)

La aurora de Nueva York tiene
cuatro columnas de cieno
y un huracán de negras palomas
que chapotean las aguas podridas.
La aurora de Nueva York gime
por las inmensas escaleras
buscando entre las aristas
nardos de angustia dibujada.
La aurora llega y nadie la recibe en su boca
porque allí no hay mañana ni esperanza posible.
A veces las monedas en enjambres furiosos
taladran y devoran abandonados niños.
Los primeros que salen comprenden con sus huesos
que no habrá paraíso ni amores deshojados;
saben que van al cieno de números y leyes
a los juegos sin arte, a sudores sin fruto.
La luz es sepultada por cadenas y ruidos
en impúdico reto de ciencias sin raíces.
Por los barrios hay gentes que vacilan insomnes
como recién salidos de un naufragio de sangre.

BLANCA VARELA

Biografia de Blanca Varela

Blanca Varela fou una de les poetes més influents de Llatinoamèrica, la seva poesia ha estat reconeguda internacionalment i guardonada amb innumerables premis de literatura.

 

Mediodía

Todo está preparado para el sacrificio.
La res muge en el templo de adobe.
Lágrima dura y roja,
canchales de fuego,
silencio y olor fuerte de girasol,
de gallos coronados.

Ni una hoja caerá,
sólo la especie cae,
y el fruto cae envenenado por el aire.

No hay centro,
son flores terribles
todos estos rostros clavados en la piedra,
astros revueltos, sin voluntad.

Ni una hora de paz en este inmenso día.
La luz crudelísima devora su ración.

El mar está lejano y solo,
la tierra impura y vasta.

LEOPOLDO MARÍA PANERO

El tesoro maldito de Leopoldo María Panero | El Cultural

Panero va ser un poeta transgressor, la seva obra és fascinant, una mostra en clau poètica de la ment que camina funambulesca entre l’abisme del deliri i la lluïdesa més fràgil. L’esquizofrènia que va patir va condicionar gran part de la seva vida, però no el va impedir crear una de les obres poètiques més apassionants de la literatura.

Deseo de ser piel roja

La llanura infinita y el cielo su reflejo.
Deseo de ser piel roja.
A las ciudades sin aire llega a veces sin ruido
el relincho de un onagro o el trotar de un bisonte.
Deseo de ser piel roja.
Sitting Bull ha muerto: no hay tambores
que anuncien su llegada a las Grandes Praderas.
Deseo de ser piel roja.
El caballo de hierro cruza ahora sin miedo
desiertos abrasados de silencio. Deseo
de ser piel roja.
Sitting Bull ha muerto y no hay tambores
para hacerlo volver desde el reino de las sombras.
Deseo de ser piel roja.
Cruzó un último jinete la infinita
llanura, dejó tras de sí vana
polvareda, que luego se deshizo en el viento.
Deseo de ser piel roja.
En la Reservación no anida
serpiente cascabel, sino abandono.
DESEO DE SER PIEL ROJA.
(Sitting Bull ha muerto, los tambores
lo gritan sin esperar respuesta. )

 

J.V. FOIX

J.V.Foix: “Tot és u?” | Bonart

Josep Vicenç Foix va ser un influent poeta, periodista i assagista català del qual van transcendir els versos d’aquest magnífic poema.

Es quan dormo que hi veig clar

És quan plou que ballo sol
Vestit d’algues, or i escata,
Hi ha un pany de mar al revolt
I un tros de cel escarlata,
Un ocell fa un giravolt
I treu branques una mata,
El casalot del pirata
És un ample girasol.
És quan plou que ballo sol
Vestit d’algues, or i escata.

És quan ric que em veig gepic
Al bassal de sota l’era,
Em vesteixo d’home antic
I empaito la masovera,
I entre pineda i garric
Planto la meva bandera;
Amb una agulla saquera
Mato el monstre que no dic.
És quan ric que em veig gepic
Al bassal de sota l’era.

És quan dormo que hi veig clar
Foll d’una dolça metzina,
Amb perles a cada mà
Visc al cor d’una petxina,
Só la font del comellar
I el jaç de la salvatgina,
—O la lluna que s’afina
En morir carena enllà.
És quan dormo que hi veig clar
Foll d’una dolça metzina.

 

MIQUEL MARTÍ I POL

Miquel Martí Pol, En Veu Alta: poema

Miquel Martí i Pol fou un dels poetes més influents de la literatura catalana del segle XX. Va conviure amb la malaltia de l’esclerosi múltiple la qual va condicionar la seva visió del mon i el seu univers poètic.

 

I sobretot no oblidis

I, sobretot, no oblidis que el teu temps
és aquest temps que t’ha tocat de viure:
no un altre, i no en desertis,
orgullós o covard, quan et sentis cridat
a prendre part, com tothom, en la lluita,
car el teu lloc només tu pots omplir-lo.

Creix, això sí, en la llengua la tribu,
mot a mot, fidelíssim,
i en l’esperit de revolta que alerta
la teva gent contra la defallença,
perquè en tu s’acompleixi, poc a poc, el futur
i mai no et trobis desvalgut i sol.

MIRIAM REYES

Miriam ReyesBio Miriam Reyes. Poesía y vídeo

Miriam Reyes és una poeta contemporània que cal tenir en compte. La seva lírica suggerent i les seves creacions audiovisuals atorguen una gran originalitat i qualitat a la seva obra.

No tengo casa a la que volver
ni esperanza de la que colgarme
por eso camino.

Las casas se derrumban a mi paso
la tierra es una alfombra de escombros.
Me detengo a admirar la belleza de las palas mecánicas
los movimientos de las excavadoras me erizan de deseo.
De noche las contemplo:
los perfiles inmóviles de las palas
descansando sobre el cielo azul cobalto
al lado de la luna de luz nacarada
son aún más hermosos que los brazos de los hombres que las manipulan
y las excavadoras
con sus enormes bocas abiertas y llenas todavía
de tierra y escombros
parecen enormes animales muertos.

Mis padres me enseñaron a no tener nunca nada.
Ellos me enseñaron a no volver nunca a casa
a no decir nunca esta casa es mía
aquí me quedo yo
en este lugar que amo.

Cierro la puerta y no necesito mirar atrás para saber
que la casa ya no existe más.
En ninguna parte sin hablar con nadie estoy
pero si nos cruzamos
puedo enseñarte a caminar sonriente sobre la desolación.

 

MAYA ANGELOU

File:Angelou at Clinton inauguration (cropped 2).jpg - Wikimedia ...

Maya Angelou va ser una poeta, cantant i activista pels drets civils estatunidenca. Dona i Negra, símbol dels col·lectius més discriminats, la seva poética és un crit contra la injusticia.

 Y aún así, me levantaré

Podrás escribirme en la historia
con tus amargas, torcidas mentiras,
puedes aventarme al fango
y aún así, como el polvo… me levantaré.

¿Mi descaro te molesta?

¿Porqué estás ahí quieto, apesadumbrado?
Porque camino
como si fuera dueña de pozos petroleros
bombeando en la sala de mi casa…

Como lunas y como soles,
con la certeza de las mareas,
como las esperanzas brincando alto,
aún así… yo me levantaré.

¿Me quieres ver destrozada?

cabeza agachada y ojos bajos,
hombros caídos como lágrimas,
debilitados por mi llanto desconsolado.

¿Mi arrogancia te ofende?

No lo tomes tan a pecho,
Porque yo río como si tuviera minas de oro
excavándose en el mismo patio de mi casa.

Puedes dispararme con tus palabras,
puedes herirme con tus ojos,
puedes matarme con tu odio,
y aún así, como el aire, me levantaré.

¿Mi sensualidad te molesta?

¿Surge como una sorpresa
que yo baile como si tuviera diamantes
ahí, donde se encuentran mis muslos?

De las barracas de vergüenza de la historia
yo me levantaré
desde el pasado enraizado en dolor
yo me levantaré
soy un negro océano, amplio e inquieto,
manando
me extiendo, sobre la marea,
dejando atrás noches de temor, de terror,
me levantaré,
a un amanecer maravillosamente claro,
me levantaré,
brindado los regalos legados por mis ancestros.
Yo soy el sueño y la esperanza del esclavo.
Me levantaré.
Me levantaré.
Me levantaré

SALVADOR ESPRIU

Salvador Espriu - Wikipedia, la enciclopedia libre

Salvador Espriu fou un dels grans noms de la literatura catalana. Poeta, novel·lista i dramaturg va fer de la llengua Poesia

Cementiri de Sinera

Quina petita pàtria

encercla el cementiri!

Aquesta mar, Sinera,

turons de pins i vinya,

pols de rials. No estimo

res més, excepte l’ombra

viatgera d’un núvol.

El lent record

dels dies

que són passats per sempre.

FERNANDO PESSOA

File:Pessoa chapeu.jpg - Wikimedia Commons

Pessoa va ser dels poetes més importants de la llengua portuguesa. Un autor molt prolífic que va explorar diversos estils poètics a través de diferents pseudònims.

PIERROT BORRACHO

En las calles de la feria
de la feria desierta
sólo la luna llena
blanquea y clarea
las noches de la feria
en la noche entreabierta.
Sólo la luna alba
blanquea y clarea
la tierra calva
de abandono y alba
alegría ajena.

Ebria blanquea
como por la arena
en las calles de feria,
de la feria desierta
en la noche ya llena
de sombra entreabierta.
La luna boquea
en las calles de feria
desierta e incierta.

 

ALEJANDRA PIZARNIK

Archivo:Pizarnik byn.jpg - Wikipedia, la enciclopedia libre

Pizarnik fou una poeta Argentina l’obra poètica de la qual és un reflex colpidor de la seva fragilitat emocional degut als problemes depressius que va patir. Foscor, patiment i per sobre de tot Poesia.

Sueño

Estallará la isla del recuerdo.
La vida será sólo un acto de candor.
Prisión
para los días sin retorno.
Mañana
los monstruos del buque destruirán la playa
sobre el viento del misterio.
Mañana
la carta desconocida encontrará las manos del alma.

JOSEP MARIA RODRÍGUEZ

Josep M. Rodríguez

Josep Maria Rodríguez és un poeta Barceloní contemporani. Cal seguir amb atenció els i les innumerables poetes actuals que s’obren camí amb la bandera de la poesia en el segle XXI

El corazón del bosque

Tras la tormenta,

el arroyo enfangado                                                                                                                                                          fluye                                                                                                                                                            pesadamente

como una babosa

Lo que queda de día

reluce en un pedazo de metal.

Es una lata roja, de refresco,

que bien parece el corazón del bosque.

Cierro los ojos y oigo su latir:

Arritmia de las gotas al caer de los árboles.

El aire huele a hinojo                                                                                                                                                          y hace frío.

La realidad se escapa a la mirada:

Aunque me esfuerce,                                                                                                                                                          siempre está incompleta.

Igual que la sonrisa

de una boca sin dientes.

(De Raíz).

 

RUPI KAUR

Archivo:Rupi Kaur reading from her book milk and honey in ...

Rupi Kaur és una poeta, il·lustradora i cantant contemporània molt interessant. Barrejant Poesia amb dibuix explora diversos temes com el Feminisme i La Migració, els seus signes d’identitat.

rubi kaur

Immigrant de primera generació

No tenen la menor idea del que és

perdre la teva llar amb el risc

de mai trobar una llar altre cop

tenir la teva vida dividida entre dues terres

i convertir-se en el pont entre dos països

 

 

JULIO CORTÁZAR

Archivo:Cortázar.jpg - Wikipedia, la enciclopedia libre

Cortázar fou un dels escriptors més importants i innovadors del segle XX. La prosa poètica i els contes eren els gèneres amb els quals ens va transmetre la seva genialitat Literària.

Los amigos

En el tabaco, en el café, en el vino, al borde de la noche se levantan como esas voces que a lo lejos cantan sin que se sepa qué, por el camino.

Livianamente hermanos del destino, dióscuros, sombras pálidas, me espantan las moscas de los hábitos, me aguantan que siga a flote entre tanto remolino.

Los muertos hablan más pero al oído, y los vivos son mano tibia y techo, suma de lo ganado y lo perdido.

Así un día en la barca de la sombra, de tanta ausencia abrigará mi pecho esta antigua ternura que los nombra.

WALT WHITMAN

Archivo:Walt Whitman - Brady-Handy restored.png - Wikipedia, la ...

Whitman va ser un poeta periodista i pensador d’Estats Units. La seva obra va transcendir a la cultura popular i als moviments socials mes llibertaris.

No veig una millor manera d’acabar aquest compendi de poetes que amb el seu cant a la vida, el seu CARPE DIEM, que ens anima a mantenir-nos vius i a aprofitar el moment.

Carpe diem

 No dejes que termine el día sin haber crecido un poco,

sin haber sido feliz, sin haber alimentado tus sueños.

No te dejes vencer por el desaliento.

No permitas que nadie te quite el derecho a expresarte,

que es casi un deber.

No abandones las ansias de hacer de tu vida algo

extraordinario.

No dejes de creer que las palabras

y las poesías, sí pueden cambiar el mundo.

Pase lo que pase nuestra esencia está intacta.

Somos seres llenos de pasión.

La vida es desierto y es oasis.

Nos derriba, nos lastima, nos enseña,

nos convierte en protagonistas de nuestra propia historia.

Aunque el viento sople en contra,

la poderosa obra continúa:

Tú puedes aportar una estrofa.

No dejes nunca de soñar,

porque sólo en sueños puede ser libre el Hombre.

No caigas en el peor de los errores:

el silencio.

La mayoría vive en un silencio espantoso.

No te resignes, huye…

“Emito mis alaridos por los tejados

de este mundo”,dice el poeta.

Valora la belleza de las cosas simples.

Se puede hacer bella poesía sobre pequeñas cosas,

No traiciones tus creencias.

porque no podemos remar en contra de nosotros mismos:

Eso transforma la vida en un infierno.

Disfruta del pánico que te provoca

tener la vida por delante.

Vívela intensamente, sin mediocridad.

Piensa que en ti está el futuro

y encara la tarea con orgullo y sin miedo.

Aprende de quienes puedan enseñarte.

Las experiencias de quienes nos precedieron,

de nuestros “Poetas Muertos”,

te ayudan a caminar por la vida.

La sociedad de hoy somos nosotros:

Los “Poetas Vivos”.

No permitas que la vida te pase a ti

sin que la vivas …

 

john-mark-smith-F_cHIM0Kcy4-unsplash
Photo by John-Mark Smith on Unsplash

 

 

 

Conviure amb la Incertesa

 

Aquesta és la cinquena setmana amb la situació d’Alerta Sanitària per la pandèmia del Covid-19. Les xifres estadístiques indiquen que disminueixen el nombre de persones contagiades, i això sempre és un factor positiu, tot i això els experts epidemiòlegs adverteixen que a mesura que es comencin a relaxar les mesures de confinament es poden produir nous repunts de contagis, i assenyalen que fins que no tinguem disponible una vacuna per aquest virus, no tindrem una seguretat absoluta de poder controlar la pandèmia.

Escoltar a epidemiòlegs com Oriol Mitjà és molt enriquidor i útil i a la vegada és un bany de realitat que pot ser difícil d’encaixar.

Tot i la opinió de gran part de la comunitat científica el govern espanyol va decidir que des de dilluns s’aixeca parcialment el confinament per a les persones que no poden dur a terme teletreball des dels seus domicilis, de forma que moltes persones es veuen obligades a acudir al seu lloc de treball, sense tenir la seguretat de que la malaltia estigui controlada i sense tenir la garantia que en els seus llocs de treball es prenguin les mesures adequades de protecció.

La dictadura del capital mana, per sobre de la Salut de les persones.

Aquesta és la realitat, ens trobem en una situació d’incertesa absoluta.

jakub-kriz-arOyDPUAJzc-unsplash
Photo by Jakub Kriz on Unsplash

No sabem com avançarà la situació, no sabem si ens contagiarem en algun moment (els que per sort no ens hem contagiat ja), moltes persones no saben quan recuperaran el seu treball, i es fa present l’afirmació de Sòcrates “Només se que no se Res”.

Aquesta incertesa derivada de la crisi sanitària ens connecta directament amb la nostra vulnerabilitat, i provoca que s’esfumi de sobte una de les necessitats més bàsiques dels éssers humans: la necessitat de seguretat. Ens fa sentir indefensos i fràgils, petits davant d’una gran amenaça invisible que posa en perill la nostra salut i les nostres vides.

alone-beautiful-bench-blue

El fet de viure comporta una incertesa absoluta, tot i la il·lusòria percepció generalitzada de control sobre les nostres vides. Planifiquem, prenem decisions, intentem controlar les diferents variables de l’equació del nostre dia a dia ignorant que en qualsevol moment pot sorgir un imprevist que modifiqui els nostres plans, les nostres decisions i la nostra vida completament, com estem veient amb aquesta crisi.

És per aquest motiu que hem d’aprendre a conviure amb aquesta incertesa sense que ens faci llençar la tovallola, aprendre a conviure-hi i a gestionar-la per tal de continuar endavant, per tal de Resistir i per tal de Sobreviure.

¿Com podem conviure i reduir el malestar que ens produeix la Incertesa?

 

 1. ACCEPTAR LA INCERTESA

Com he comentat, viure comporta una incertesa absoluta i el fet de pretendre voler tenir control sobre els esdeveniments i sobre els infinits factors que ens afecten pot generar moltíssima ansietat.

empty bench fronting sea

Acceptar que la majoria de fets que succeeixen escapen al nostre control pot ser difícil però ens ajudarà a disminuir la càrrega de responsabilitat que a vegades ens imposem.

No ho podem controlar tot i tampoc podem tenir totes les respostes. La situació actual ens obliga a dur a terme un exercici d’acceptació d’aquesta incertesa, de no saber quan podrem recuperar les nostres rutines i activitats habituals i assumir la futilitat i fragilitat de l’existència.

 1. PERMETRE’NS LES NOSTRES EMOCIONS

Aquesta incertesa i fragilitat humanes comporta un seguit de sentiments i emocions d’angoixa, tristesa, frustració, indefensió que són naturals i necessàries, ja que ens indiquen que sentim, que estem vius i que ens fa por, ens desespera i ens entristeix perdre allò important per a nosaltres. Hem de permetre’ns sentir aquestes emocions ja que són completament normals i ens indiquen que hi ha quelcom que no funciona be en la nostra vida.

Les emocions són un poderós motor i per molt incòmodes que puguin resultar algunes com la por, la tristesa i la ràbia hem de fer-les espai, escoltar el que ens diuen i mobilitzar-nos cap a allò que ens manca.

 1. ACTUAR PER RESOLDRE ALLÒ QUE ESTÀ A LES NOSTRES MANS I NO BLOQUEJAR-SE AMB ALLÒ QUE ESCAPA AL NOSTRE CONTROL

Clarificar la situació que ens preocupa, valorar què pot succeir, què és el pitjor que podria passar, què és el més probable que succeeixi i valorar si podem fer quelcom, quin marge d’acció tenim per poder dur a terme alguna cosa en aquestes hipotètiques situacions.

En cas que puguem actuar i dur a terme alguna acció ens podrem preparar i planificar i en cas que no puguem fer res, que el nostre marge d’actuació davant la situació sigui nul, és inútil preocupar-se i capficar-se.

Acceptar la manca de control sobre certs esdeveniments alleugerà la nostra càrrega i ens permetrà planificar i centrar-nos en allò que si que podrem fer, en allò que podem controlar.

Exemple: Puc quedar-me a casa i no sortir en cas que no sigui necessari (comprar aliments), en cas que no treballi en serveis essencials, i portar a terme mesures d’autoprotecció. El que no puc fer és pretendre que els altres siguin igual de responsables i segueixin les mesures necessàries (tant de bo tothom fos socialment responsable), ja que tinc poder sobre mi però no sobre la resta.

Exemple: Podem anar a comprar aliments, podem netejar-los al tornar a casa i netejar-nos nosaltres mateixos, però no podem controlar les mesures d’higiene que porta a terme el venedor o si en algun moment he pogut inhalar alguna partícula en un moment fortuït de distracció.

 1. CENTRAR-NOS EN EL MOMENT PRESENT, NO ANTICIPAR DE FORMA DRAMÀTICA

Molt sovint tenim tendència a anticipar les situacions que han de venir, a preocupar-nos per situacions futures. Aquestes anticipacions acostumen a ser de caràcter més negatiu i generen més angoixa i preocupació, fent que en comptes de poder gaudir mínimament del present estem patint pel futur.

shallow focus photography of dandelion
Photo by Dawid Zawiła on Unsplash

És important centrar-nos en el moment present, acceptant com dèiem abans la incertesa i intentant gaudir i aprofitar les possibilitats que tenim. Acceptar el que sentim i anticipar el mínim i necessari.

És important planificar i organitzar-se, però no en detriment del present. John Lennon va dir: “La vida és allò que passa mentre estem fent plans”

 

 1. MANTINGUEM LES NOSTRES MOTIVACIONS

Tot i la crisi actual i la impossibilitat de dur a terme moltes de les activitats que ens agradaven, hem de fer el possible per poder gaudir del temps que tinguem. En aquest sentit els articles anteriors que vaig publicar anaven en aquesta línia, dur a terme activitats d’oci que estimulin la nostra ment i ens facin motivar i  il·lusionar-nos:

L’ART QUE CURA: Propostes Culturals per la Quarantena

MÚSICA de l’oïda a l’Emoció: Recomanacions d’un psicòleg addicte a la Música

VIATJAR ONLINE: Explorar el món sense sortir de casa Part I

collage

Cadascú te els seus propis recursos per distreure’s i divertir-se: veure una pel·lícula, una sèrie, llegir, cuinar, fer exercici, jugar, tocar un instrument…

 1. MANTINGUEM L’ESPERANÇA

L’Esperança és l’últim que es perd diu la dita, jo diria que l’esperança no s’ha de perdre mai, tot i els moments més foscos. Hem de centrar-nos en protegir-nos i cuidar-nos al màxim, evitar en la mesura del possible el catastrofisme i centrar-se en els factors més esperançadors que tenim:  pensar que tenim uns professionals sanitaris que treballen heroicament cada dia per salvar-nos, que tot i la incompetència de molts dirigents polítics, tenim grans professionals de la medicina i l’epidemiologia, als quals hem d’escoltar i fer cas, que treballen per tal de posar ordre en el caos, que tenim innumerables iniciatives ciutadanes per dur a terme suport social, que en algun moment s’aconseguirà un tractament i una vacuna eficaces per poder fer front amb major efectivitat a aquest virus i que ens tenim els uns i les unes als altres, sempre, per recolzar-nos i ajudar-nos.

Com a espècie hem comés molts errors i tenim molts defectes, però sobreviurem i superarem aquesta crisi. Ho hem de fer per demostrar que podem fer les coses molt millor, per recuperar la Humanitat de l’espècie, per canviar la nostra percepció del món i de les persones, per canviar el nostre sistema productiu per tal de salvar el planeta.

Encara que el futur sigui Incert, HEM DE SOBREVIURE PER REAPRENDRE A VIURE, PER SER MÉS SOLIDARIS, MÉS SOSTENIBLES I MÉS HUMANS.

green-leafed plant
Photo by Mehdi Sepehri on Unsplash

VIATJAR ONLINE: Explorar el món sense sortir de casa Part I

“Quan surts per fer el viatge cap a Ítaca, has de pregar que el camí sigui llarg, ple d’aventures, ple de coneixences. Has de pregar que el camí sigui llarg,”

Lluís Llach

 

Ja estem en la quarta setmana de confinament, degut a la crisi sanitària causada pel Covid-19.

Desgraciadament, moltes persones han perdut a éssers estimats en aquestes difícils circumstàncies, que dificulten enormement el dol degut a la impossibilitat d’acomiadar a la persona de la forma que els hauria agradat. Moltes famílies tenen a familiars ingressats a l’hospital i conviuen amb una gran incertesa i angoixa degut a la impossibilitat de poder comunicar-se amb ells.

Els professionals sanitaris continuen treballant incansablement a primera línia de foc, sense treva, salvant vides, lluitant contra aquesta amenaça global que no entén de fronteres, ni de condicions socials, arriscant la seva pròpia salut en no disposar del material de protecció necessari i rebent el suport, reconeixement i agraïment de la població en forma d’aplaudiments massius cada dia a les vuit del vespre. Mai els podrem aplaudir prou, mai els podrem agrair suficientment la tasca sobrehumana que estan realitzant per salvar-nos. SEMPRE ESTAREM EN DEUTE AMB ELLS.

La  resta de la població, que no treballa en serveis essencials, acumula innumerables dies de confinament a casa, compaginant el teletreball (aquells que l’han pogut conservar i que no s’han vist afectats per acomiadaments o pel cessament de la seva activitat laboral) amb la vida familiar. Intentant no deixar-se endur per la incertesa, la por i l’angoixa, intentant mantenir les rutines habituals, educant als fills i intentant distreure’s per tal d’alleugerir el neguit que comporta la situació actual.

En el present article m’agradaria aportar, tal com he fet en els dos articles anteriors, recursos interessants per distreure’s i estimular la imaginació amb propostes d’activitats que per mi sempre han estat fonamentals per una bona salut psicològica, per oxigenar la psique i obrir els horitzons de la ment.

En aquest sentit, sóc un ferm defensor de que Viatjar és l’activitat més enriquidora a nivell personal que podem dur a terme. Viatjar permet conèixer noves cultures, noves persones, nous punts de vista, noves mentalitats i nous indrets, obrint les fronteres del nostre pensament.

viatjar

Viatjar, explorar noves terres, caminar per paisatges glaçats, per sorres desèrtiques, sentir olors, sabors i sons mai percebuts, sentir-se foraster, perdre’s en algun indret desconegut i descobrir quelcom inesperat. Viatjar estimula la nostra psique d’una forma inimaginable i ens impulsa a créixer com a persones. Molt sovint el fet de viatjar a un altre indret suposa també un viatge cap endins d’un mateix, connectar amb el món facilita un major descobriment dels propis recursos i necessitats: una major connexió amb nosaltres mateixos i una potenciació de les nostres capacitats.

Tot i això, el moment actual fa impossible viatjar enlloc, ja que estem obligats a romandre en els nostres domicilis degut al confinament que hem de dur a terme les societats de tots els països del món, i és per això que en aquest article us recopilo diferents propostes de viatges virtuals, a través de la plataforma de Google Maps i la funció Street View, entre d’altres, amb les quals tenim la possibilitat de desplaçar-nos per una gran part d’indrets d’aquest ample món des dels nostres telèfons mòbils o des de l’ordinador. No és el mateix que viatjar presencialment, és evident, però és una opció divertida per explorar possibles nous destins que ens agradaria visitar, cercar diversos racons del món que sempre hem volgut veure o descobrir-ne de nous.

viatge

Cadascú pot buscar els destins que més li interessin, és tan senzill com obrir l’aplicació de Google Maps i introduir en el cercador aquell lloc que volem visitar. Un cop ens apareix el mapa de la destinació, a la part de sota del mapa i a la dreta veurem una icona d’un ninot taronja clar que és la funció de Street View, tan sols hem de pitjar-lo i Google ens indicarà si han mapejat amb vista de carrer aquella zona.

maps ordinador

I Si utilitzem el telèfon mòbil la funció de Street View o Vista de Carrer la trobarem aquí:

Que el confinament no ens impedeixi fer volar la imaginació i fantasejar, hem de mantenir el foc encès de les il·lusions de futur, per molt fosc que sigui el present, perquè són aquestes il·lusions les que ens mantenen vius.

Així que us convido a viatjar plegats per aquest recull de destins que he seleccionat a continuació, un viatge per un món que en el moment present està buit d’humans però ple de vida:

BON VOYAGE!

INDEX DE DESTINS

 

 1. ESCÒCIA
 2. ISLANDIA
 3. NORUEGA
 4. PERÚ
 5. RIU AMAZONES
 6. CHILE
 7. ESTATS UNITS D’AMÈRICA
 8. JAPÓ
 9. TAILANDIA
 10. SENEGAL
 11. EGIPTE
 12. AUSTRALIA
 13. PROFUNDITATS MARINES
 14. ESPAI EXTERIOR

MÚSICA PER ACOMPANYAR EL VIATGE

1. TOURS VIRTUALS ESCOCIA

escocia

 

Recorregut Google Street View Edimburg

Recorregut Google Street View Glasgow

HIGHLANDS ESCOCESES

Foto 360 graus de les formacions rocoses Old Man of Storr

Recorregut Google Street View pel Llac Ness

Foto 360 graus penyasegats Kilt Rock

 

Foto en 360 graus del far de Nest Point

2. TOURS VIRTUALS ISLANDIA

islandia

Recorregut Google Street View Caldera volcànica Askja

ASKJA

https://www.google.com/maps/@65.0462697,-16.7277411,3a,75y,207.12h,76.08t/data=!3m6!1e1!3m4!1sAF1QipNbpwuzBleT57rPDUX9_1uPLJGWgRxgH72ms_U8!2e10!7i5660!8i2830

Recorregut Google Street View Platja de sorra negra Vik

Foto 360 graus Google Cascada Svartifoss

Regorregut Google Street View Península Snæfellsnes

Is coming | Peninsula Snaefellsnes Islandia | Andrés Nieto Porras ...

https://www.google.com/maps/place/Svartifoss+waterfall/@64.0275151,-16.9749071,3a,75y,343.19h,110.11t/data=!3m8!1e1!3m6!1sAF1QipPdcOuHjiRbNsYhfQMoFYBW4O4zlqcC_QB_XMpp!2e10!3e11!6shttps:%2F%2Flh5.googleusercontent.com%2Fp%2FAF1QipPdcOuHjiRbNsYhfQMoFYBW4O4zlqcC_QB_XMpp%3Dw203-h100-k-no-pi-20.11257-ya3.1895065-ro-0-fo100!7i8704!8i4352!4m5!3m4!1s0x48d0350e409e3061:0x1c2227968177ac0e!8m2!3d64.0141903!4d-16.9703959

3. TOUR VIRTUAL NORUEGA

noruega

Recorregut Google Street View Preikestolen

Recorregut Google Street View Bryggen

Foto 360 Graus Lysefjord

Google Street View Illes Lofoten

https://www.google.com/maps/@68.1638581,13.3716006,3a,75y,0.23h,73.11t/data=!3m6!1e1!3m4!1sFj-bb4_c11MfOGZ9FlatrA!2e0!7i13312!8i6656

4. TOURS VIRTUALS PERU

peru

Recorregut Google Street View Machu Pichu

Foto 360 graus Nevado Auzangate

https://www.google.com/maps/place/Nevado+Auzangate/@-13.7564068,-71.2216873,3a,75y,317.67h,83.05t/data=!3m8!1e1!3m6!1sAF1QipPA2_YihHilpoz9i613ODT-AS-ONYw_errKxFV5!2e10!3e11!6shttps:%2F%2Flh5.googleusercontent.com%2Fp%2FAF1QipPA2_YihHilpoz9i613ODT-AS-ONYw_errKxFV5%3Dw203-h100-k-no-pi-20-ya347-ro-0-fo100!7i8192!8i4096!4m5!3m4!1s0x916ee2502a8c9861:0xcae829a43debe8f4!8m2!3d-13.7908333!4d-71.2325

Foto 360 graus Llacuna Paron

Glaciar Pastoruri

 

CONTINUAR A LA SEGONA PART!!

VIATJAR ONLINE: Explorar el món sense sortir de casa Part II

SEGONA PART DE L’ARTICLE

 

 

 

 1. RIU AMAZONES
 2. CHILE
 3. ESTATS UNITS D’AMÈRICA
 4. JAPÓ
 5. TAILANDIA
 6. SENEGAL
 7. EGIPTE
 8. AUSTRALIA
 9. PROFUNDITATS MARINES
 10. ESPAI EXTERIOR

MÚSICA PER ACOMPANYAR EL VIATGE

6. TOUR BARCA RIU AMAZONES

AMAZONAS

7. TOURS VIRTUALS CHILE

chile

Tour virtual de l’observatori astronomic ALMA del desert d’Atacama

https://www.eso.org/public/products/virtualtours/chajnantor/

Recorregut en vaixell Google Street View pel Glaciar Grey

File:Glaciar Grey tras desprendimiento en 2017.jpg - Wikimedia Commons

Recorregut Google Street View Illa e Pascua

ISLA DE PASCUA

https://www.google.com/maps/@-27.1266461,-109.2783465,3a,20.7y,64.74h,88.19t/data=!3m7!1e1!3m5!1sAF1QipPb5MJQFvse9EZJvBPj1vnX3H41e3SqsRRPqfOr!2e10!3e11!7i11000!8i5500

Foto 360 graus Catedral de Marbre

CATEDRAL DE MARMOL CHILE

https://www.google.com/maps/place/Catedral+de+Marmol/@-46.6476649,-72.6076324,3a,75y,16.85h,76.72t/data=!3m8!1e1!3m6!1sAF1QipPuAqEQh-q7lm8VpNaKMKNQECOvtBLz-XqhOSlN!2e10!3e11!6shttps:%2F%2Flh5.googleusercontent.com%2Fp%2FAF1QipPuAqEQh-q7lm8VpNaKMKNQECOvtBLz-XqhOSlN%3Dw203-h100-k-no-pi-0-ya20-ro-0-fo100!7i6912!8i3456!4m5!3m4!1s0xbd925614d5d5ff29:0xf457f3a4bfd0b78b!8m2!3d-46.6586798!4d-72.6281331

8.TOURS VIRTUALS USA

langes-800px-Map_of_USA_with_state_names.svg

Recorregut google street view Parc del Colorado Canyion

Recorregut google street view Parc Nacional de Yelowstone

Foto 360 graus Parc Nacional de Sequoyes de Califòrnia

Recorregut google street view New York

9. TOUR VIRTUAL PER JAPÓ

japan

Recorregut Google Street View per Kyoto, temple Fushimi Inari-Taisha

Recorregut Google Street View pel Bosc de Bambú Arashiyama de Kyoto

Ruta Google Street view al Mont Fuji

https://www.google.com/maps/@-50.9671519,-73.2190567,3a,75y,24.55h,86.77t/data=!3m6!1e1!3m4!1sTeATJ5c_7-hYi86EcsMo0w!2e0!7i13312!8i6656

Ruta Google Street View Tokio

Tokyo Japan Shibuya - Free photo on Pixabay

https://www.google.com/maps/@35.6594788,139.7005759,3a,75y,101.85h,100.59t/data=!3m6!1e1!3m4!1s6LTGmFC0zoQwBRCVHKnLdg!2e0!7i16384!8i8192

10. TOUR VIRTUAL TAILANDIA

37202885826_059ef11c3c_b

Recorregut Google Street View Bangkok

Recorregut Google Street View Platja Maya Bay

https://www.google.com/maps/@15.4543465,-16.6873553,3a,75y,162.4h,93.98t/data=!3m8!1e1!3m6!1sAF1QipO8wRHAY9JPmtJxec6UehIq9CczwvPo5UIx3h_B!2e10!3e11!6shttps:%2F%2Flh5.googleusercontent.com%2Fp%2FAF1QipO8wRHAY9JPmtJxec6UehIq9CczwvPo5UIx3h_B%3Dw203-h100-k-no-pi-0-ya40-ro-0-fo100!7i8704!8i4352

 

Foto 360 graus Llac Rosa

12. TOUR VIRTUAL EGIPTE

egip

Recorregut Google Street View Piràmides de Giza

Recorregut Google Street View Esfinx

Foto 360 graus La Vall dels Reis

13.TOUR VIRTUAL AUSTRALIA

australia-3795888_1280

Recorregut Google Street View Urulu

Recorregut Google Street View Formacions Rocoses els dotze Apòstols

DOCE APOST

https://www.google.com/maps/@-38.6660048,143.1042574,2a,75y,92.94h,85.49t/data=!3m7!1e1!3m5!1s8VyRcci2qvU2rHQiEtjWWQ!2e0!6s%2F%2Fgeo1.ggpht.com%2Fcbk%3Fpanoid%3D8VyRcci2qvU2rHQiEtjWWQ%26output%3Dthumbnail%26cb_client%3Dmaps_sv.tactile.gps%26thumb%3D2%26w%3D203%26h%3D100%26yaw%3D51.933712%26pitch%3D0%26thumbfov%3D100!7i13312!8i6656

Recorregut Google Street View Sidney

14. TOURS SUBMARINS

submarino

Ruta Google Earth pel llac e Coral de Nova Caledonia

https://earth.app.goo.gl/PKSiZg

Fotografía 360 Graus Byron Bay

https://earth.app.goo.gl/S8Zye9

15. TOURS ESPACIALS

espaii

Per acabar aquest peculiar tour turístic virtual, comparteixo amb vosaltres diferents enllaços per poder volar més enllà, per perdre’ns en la immensitat de l’Espai, en el negre més intens de l’univers, imaginant el futur de la humanitat explorant nous mons, noves estrelles en sistemes solars i galàxies molt llunyanes…

Càmera Estació Espacial Internacional

http://www.estacionespacial.com/canaltv.php

 

Aplicació de Google Sky per reconèixer els cossos celestes del firmament

https://www.google.com/sky/

Explorar planetes amb la web de la NASA Solar System Treks

https://trek.nasa.gov/

Mapa de les estrelles conegudes en el nostre barri espacial

https://stars.chromeexperiments.com/

Mapa de l’espai exterior visible

http://deepspacemap.com/#bookmark

MÚSICA de l’oïda a l’Emoció: Recomanacions d’un psicòleg adicte a la Música

«Try imagining a place where it’s always safe and warm
Come in, she said
I’ll give ya shelter from the storm»

«Shelter from the Storm» Bob Dylan

“Qui canta els mals espanta” diu la dita, i no podria ser més encertada en el moment actual que estem vivint. La Pandèmia causada pel Covid-19 afecta a tota la població mundial, tant a les persones que dissortadament s’han contagiat del virus com a la resta de la població. Emocions com la por, la tristesa i la ira són comuns en tots aquestes setmanes, en les quals patim una gran incertesa i angoixa degut a aquesta crisi sanitària.

Ens hem de permetre sentir aquestes emocions, ja que són totalment normals en experiències de tensió i situacions de crisi. Tot i això és important dur a terme un balanceig entre sentir aquest malestar i tenir moments de desconnexió i distracció, per tal d’oxigenar la nostra ment i poder mantenir una bona salut psicològica.

notes-de-musique-qui-dansent

A l’anterior article “L’ART que cura” vaig compartir diversos links de plataformes i webs de museus que ofereixen exposicions d’art en streaming de forma gratuïta, i el present article està dedicat a l’art que té un major poder emocional: la Música.

La música té la capacitat de sacsejar la nostra ànima fins els ciments, de fer-nos tremolar, d’eriçar-nos la pell, fer-nos expandir en un estat d’eufòria, alliberar les llàgrimes contingudes, acompanyar-nos, fer-nos viatjar per geografies sonores inexplorades i ALLIBERAR-NOS fins i tot en les situacions més opressives.

És per això que una de les millors recomanacions per sobreportar les setmanes de quarantena que tenim per endavant és escoltar música, cantar, tocar un instrument i gaudir de totes les formes possibles del poder catàrtic i curador de la Música.

music22

En aquest sentit s’estan produint innumerables iniciatives musicals solidaries com els festivals Cuarentena Fest, Yomequedoencasa i infinitat de concerts de molts músics als seus comptes de xarxes socials que cal aprofitar i gaudir.

Més enllà dels infinits beneficis de la música a nivell terapèutic us parlaré a nivell personal, i es que des de sempre la música ha estat la meva major passió, arribant a límits obsessius. Tinc la necessitat de buscar i descobrir nous grups musicals, nous cantautors, noves cançons, de veure tota la música en directe que tinc temps per veure, tocar la guitarra, composar, aprendre nous instruments…

Per això comparteixo amb vosaltres diverses recomanacions sobre tota la música que m’agrada, per a qui vulgui gaudir explorant grups i estils musicals diferents. És una selecció personal, i per suposat no hi són tots els grups que hi ha, ni tots els que els agradarien als altres, és la meva proposta personal.

Per fer-ho més senzill el format és en llistes del programa Spotify.

Les diferents llistes que us proposo són les següents, que trobareu al llarg de l’article:

music2

 

 1. HIMNES DE QUARANTENA
 2. CANÇONS PER RELAXAR-SE
 3. INDIE ROCK: Escocès, Anglès i America
 4. BRITPOP
 5. INDIE FOLK
 6. CANTAUTORS
 7. JAZZ
 8. GRUPS CATALANS
 9. MADE IN SPAIN
 10. MÚSICA “CLÀSSICA”

ESPERO QUE GAUDIU DE LA MÚSICA I QUE VIATGEU ALLÀ ON EL SO US PORTI

  1. HIMNES DE QUARANTENA

 

Resistiré: Duo Dinámico

Resistiré s’ha convertit en el gran himne de resistència contra el Covid-19 a l’estat espanyol, tota una declaració de guerra.

https://www.youtube.com/watch?v=w_KFr-Lnxsk

I Will survive: Gloria Gaynor

I will survive és un himne universal de resistència davant l’adversitat.

https://www.youtube.com/watch?v=ARt9HV9T0w8

You’ll never walk alone: Gerry & the Pacemakers

You’ll never walk alone és per mi la millor cançó que s’ha composat mai sobre la resiliència, sobre la capacitat de tirar endavant dels èssers humans enfront les dificultats i els embats de la vida.  Walk on through the wind, Walk on through the rain, Though your dreams be tossed and blown. Walk on, walk on With hope in your heart And you’ll never walk alone” Traducció: “Camina sota la pluja, camina a través del vent, encara que els teus somnis s’esfumin camina, camina amb esperança al teu cor I mai no caminaràs sol”

https://www.youtube.com/watch?v=OV5_LQArLa0

Shelter from the storm: BOB DYLAN

Shelter from the Storm de Bob Dylan és una cançó preciosa sobre el cansament, la fatiga i la possibilitat d’aixopluc i repòs davant de la foscor del món. La poesia de Dylan sublim com sempre, barreja críptica i suggerent d’una visió nihilista del món i de l’esperança que sempre hi hagi un Refugi per la Tempesta

https://www.youtube.com/watch?v=-gsDBuHwqbM

Sing about it: The wood brothers

Sing about it pot tenir un missatge molt senzill però no menys clar: “Si et preocupes canta, canta sobre les teves preocupacions, si et sents perdut, si et sents trencat canta, canta sobre la teva pèrdua, canta sobre els teus problemes i passaran” Cantem.

https://www.youtube.com/watch?v=k-OygNjbC5A

With a little help from my friends: Versió de Joe Cocker

Aquest “temàs” dels Beatles ens anima a intentar superar els nostres problemes amb ajuda dels nostres amics. En moments de confinament quan poden sorgir sentiments de soletat és important mantenir el contacte via online i per telèfon amb els nostres amics i familiars. Som essers gregaris, éssers grupals, animals de manada, així que fem pinya!

https://www.youtube.com/watch?v=nCrlyX6XbTU

Let it be: The Beatles

Què dir sobre “Let it be”? Dels majors himnes dels Beatles que ens anima a tenir esperança i sobreposar-nos als moments de dificultat. “And when the broken hearted people Living in the world agree,There will be an answer, let it be”

https://www.youtube.com/watch?v=QDYfEBY9NM4

 

Stay alive: Jose Gonzalez

Aquesta bonica cançó de José González és un altre himne de supervivència. Quan no trobem una sortida, una vida d’escapament farem el que faci falta per mantenir-nos vius.

https://www.youtube.com/watch?v=NucJk8TxyRg

Society: Eddie vedder

Society és una cançó colpidora d’Eddie Vedder, cantant de Pearl Jam, en la qual s’acomiada de la societat, buscant la soletat i fugint del ritme frenètic i les dinàmiques més malaltisses en que acostumem a caure en la vida a les grans ciutats: estrés, prioritats absurdes, excés de competitivitat, aïllament i alienació.

“Society, you are a crazy breed, I hope you are not lonely without me”

https://www.youtube.com/watch?v=cl4cLEToPfc

 

Nadie por las calles: Love of lesbian

En aquesta cançó Love of Lesbian imaginen amb melangia la bellesa decadent de la ciutat i l’anhel de veure els carrers buits que fins fa poc estaven atapeïts de gent gaudint de la màgia de Barcelona. Tristament s’ha acomplert el desig somiador del poeta.

https://www.youtube.com/watch?v=uAV4ft1p5sc

 

El viento a favor: Enrique Bunbury

El Viento a Favor d’Enrique Bunbury és un altre himne de resistència i superació. “Si ya no puede ir peor, haz un último esfuerzo, espera a que sople el viento a favor”

Perquè ens en sortirem d’aquesta, tot i que vinguin moments molt durs ens en sortirem.

https://www.youtube.com/watch?v=QlQuNuL0jPE

 1. CANÇONS PER RELAXAR-SE

reñaxx

 

 

Tenir moments de relaxació profunda, de calma i tranquil·litat és fonamental per mantenir una bona salut psicològica, tant en el moment actual com sempre.

Aquesta llista de cançons és la meva selecció particular de cançons que m’ajuden a relaxar-me i a entrar en un estat profund de calma i benestar

 1. INDIE ROCK

La classificació “Indie”, abreviació d’independent es una categoria amplíssima per definir aquells grups musicals de l’escena alternativa, grups més allunyats del panorama comercial, no per número de seguidors sinó per la tendència musical. No deixa de ser una etiqueta bastant buida de contingut.

L’important és que existeixen infinitat de grups de Pop Rock “alternatius” d’arreu del món amb propostes musicals interessantíssimes, amb himnes intergeneracionals, amb cançons que han transcendit a la cultura popular i acaben corejant-se en estadis de futbol.

En aquesta categoria veureu que he el·laborat 3 llistes diferents, per intentar classificar els infinits grups d’alguna forma. Grups d’Indie Rock anglesos, escocesos i americans. Són els grups que més escolto habitualment i em semblen apassionants. Espero que us agradin.

Música per sacsejar el cor, per saltar i també per emocionar-se.

  • Indie Rock Anglaterra

 

 

  • Indie Rock Escocès

 

 

  • Indie Rock Americà

 

 

 1. BRITPOP

britpop

Grups com Oasis, Blur i Pulp van revolucionar el panorama musical del Regne Unit als anys 90. Bevent directament de les influències dels Beatles van cimentar les bases de l’Indie Rock actual. Llarga vida a Oasis! Un dels meus grups preferits

 1. INDIE FOLK

folk

En els últims anys han sorgit infinitat de grups d’indie folk o de pop folk anomenem-los com vulguem, que han aportat un aire fresc i noves textures al gènere folk i country. Grups com Mumford and Sons, the Lumineers, Johnny Flynn, Bright Eyes són només alguns dels molts grups que podem trobar d’aquest estil. Guitarres acústiques, harmòniques, ukeleles per gaudir del millor Folk, el d’abans i el més actual.

 

 

 1. CANTAUTORS

dylan

Els cantautors són poetes que decideixen colpejar-nos el cor doblement sumant a la força dels seus versos l’implacable poder de la música, creant un híbrid artístic capaç d’extasiar els sentits.

Bob Dylan Deu tot poderós, premi Nobel de Literatura és el clar exemple del que descric a l’anterior paràgraf. Les seves cançons contenen els versos més punyents amb els arranjaments de guitarra i harmònica mes colpidors. POESIA + MÚSICA

 

 1. JAZZ

El Jazz és la màxima expressió de la llibertat creativa dins de la música. Els músics virtuosos de Jazz tenen la capacitat de jugar amb les sonoritats i transportar-nos cap a dimensions acústiques desconegudes. Com diu l’anunci: “Si no costa no és Jazz”

music-note-paper-4620121_960_720

 

 1. GRUPS CATALANS

Producte de la Terra, de proximitat. Hi ha molts grups catalans de l’escena musical actual que mereixen ser en aquesta selecció, Manel, Mishima, Els Amics de les Arts, Txarango… A vegades prioritzem la música anglosaxona atorgant-li un estatus privilegiat, és inevitable ja que a països com el Regne Unit estan beneits per una genialitat musical sense límits, tot i això valorem el que tenim a casa!

 

 

 1. MADE IN SPAIN

Cantautors i grups més i menys comercials, la música espanyola té infinitat de propostes interessants a tenir en compte.

 

10. MÚSICA “CLÀSSICA”

No sóc cap expert en la mal coneguda com Musica Clàssica, per aquest motiu comparteixo una selecció duta a terme per James Rhodes, el mediàtic músic i divulgador musical. Molt recomanable la seva autobiografia “Instrumental” en la qual relata els abusos sexuals que va patir de petit, les conseqüències psicològiques d’aquella experiència traumàtica i com la música el va ajudar a sobreviure. Passió per la música.

 

shallow-focus-photography-of-black-vinyl-player

L’ART QUE CURA: Propostes Culturals per la Quarantena

La situació d’alerta sanitària, degut a la propagació del Covid-19, està afectant a nivell mundial en tots els aspectes del funcionament de la nostra societat. Cada cop més països estan adoptant les mesures restrictives necessàries per tal de poder contenir la Pandèmia, i aquest fet està comportant, a mes de la situació crítica dels serveis sanitaris (on els professionals de la salut estan portant a terme una tasca heroica), un canvi absolut en la rutina de les persones degut a la situació de quarantena, una paralització de l’economia amb nombroses situacions d’acomiadaments i manca d’ingressos per part dels professionals autònoms i petits empresaris i en definitiva una situació de crisi a nivell Mundial mai vista a la història.

 

La quarantena que hem de dur a terme la gran majoria de la població, a excepció dels treballadors i treballadores que formen part dels diversos serveis bàsics, és tot un repte que hem d’afrontar socialment i personalment, per aconseguir tenir cura de la nostra salut i per tal de reduir el nombre de contagis, amb la finalitat de reduir la pressió assistencial sobre el sistema sanitari per tal que puguin dur a terme una atenció adequada a la població més vulnerable a la malaltia, evitant la saturació dels serveis de salut.

És per aquest motiu que és de vital importància que totes les persones que no treballem en serveis bàsics,    ens quedem a casa i portem a terme teletreball per via online.

 

La quarantena que estem experimentant suposa un canvi radical en els nostres hàbits i rutines diàries, la impossibilitat per sortir al carrer, excepte per comprar alimentació, productes farmacèutics, llençar escombraries o passejar les mascotes comporta una reducció necessària de la nostra llibertat que ens afecta a nivell psicològic, a més de l’angoixa i malestar psicològic que tots sentim degut a aquesta situació.   Per aquest motiu haurem de seguir diverses pautes per tal de mantenir una bona salut psicològica.

L’article anterior que vaig publicar conté una guia en pdf publicada pel Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya amb pautes per un millor afrontament psicològic d’aquest període de quarantena. Tambè la podeu descarregar seguint aquest enllaç. Guia de gestió psicològica davant quarantenes per malalties infeccioses

 

Una de les recomanacions més importants és la de Distreure’s i mantenir-nos ocupats i ocupades amb tasques que ens facin mantenir l’atenció o que ens permetin relaxar-nos, divertir-nos i gaudir.

En aquest sentit el meu company psicòleg Daniel Mejías va publicar un article molt interessant amb  30 recomanacions d’activitats possibles per dur a terme durant el confinament: https://danielmejias.cat/2020/03/13/30-ideas-para-sobrevivir-al-confinamiento-en-casa-coronavirus-covid19-actividades-casa-aburrimiento-psicologia-barcelona-ansiedad-depresion/

 

Perquè el temps lliure que tinguem durant aquest confinament pot ser una oportunitat per dur a terme tot allò que fa temps que tenim apuntat en la llista de coses pendents a fer, i entre aquestes activitats possibles des d’aquesta plataforma us vull recomanar les que per a mi són les més apassionants i nutritives psicològicament, l’ART, Art en majúscules, l’aliment per l’ànima, la major cura de l’esperit. L’art ens fa emocionar-nos, vibrar, alliberar-nos, ens produeix una sensació de catarsi personal i col·lectiva.

van

Les diferents disciplines artístiques són el millor recurs per nodrir la nostra ment, créixer a nivell personal i obrir les portes de la nostra psique a horitzons inexplorats. La música és al meu parer l’art per antonomàsia, i és per aquest motiu que el següent article que publicaré el dedicaré exclusivament a cançons, a la música que ens pot ajudar a afrontar aquests dies de confinament.

Per tant aquest article té com a finalitat compartir amb vosaltres diversos recursos per explorar i gaudir de diverses ofertes culturals que disposem Online i gratuïtes, museus virtuals, , teatre i òpera online i diferents recorreguts culturals que ens permetran submergir-nos en l’univers cultural des de casa nostra.

 

Espero que gaudiu amb aquesta finestra al mon de l’ART tant com ho ho estic fent jo.

Cuidem-nos i cuidem la nostra ment!

 

 

EXPLORAR LA CULTURA CATALANA ONLINE

Aquest article del projecte Catalan News de l’ACN, detalla diferents propostes culturals de l’escena catalana, com el Museu Picasso el CCCB, rutes arquitectòniques de Gaudí i propostes de llibres entre d’altres, per gaudir durant el període de quarantena

https://www.catalannews.com/culture/item/catalan-culture-to-enjoy-while-in-quarantine

CatalanNewsRetina

 

MUSEU DALÍ de Figueres

http://www.salvador-dali.org/media/visita-virtual-dali/figueres1/figueres1.html

 

117_Figueres,_torre_Galatea_i_cúpula_del_Museu_Dalí

 

TEATRE

En aquest web disposem de diversos enregistraments d’obres teatrals per disfrutar-les des de casa nostra

http://teatro.es/ca/teatroteca

theater

 

 

GOOGLE ARTS AND CULTURE

Mr Google ens ofereix un servei gratuït d’art i cultura online per explorar i gaudir de diferents propostes artístiques amb un acompanyament pedagògic molt enriquidor

https://artsandculture.google.com/partner?hl=es

Google_Art_Project_logo

 

MUSEU LOUVRE de París

https://www.louvre.fr/en/routes/masterpieces-louvre

louvre

 

BRITTISH MUSEUM de Londres

https://britishmuseum.withgoogle.com/

British_museum_entrance

 

MUSEU DEL PRADO

https://www.museodelprado.es/coleccion

Museo_del_Prado_2016_(25185969599)

 

MUSEU SOROLLA

Seguint el següent link es pot dur a terme una visita virtual pel museu Sorolla

livingmadrid.es/wp-content/uploads/my-pano/MuseoSorolla.html

museo sorolla

 

MUSEU HERMITAGE de Sant Petersburg

https://www.hermitagemuseum.org/

hermitage

 

GALERIA NACIONAL DE BERLIN

https://www.smb.museum/en/home.html

 

berlin national gallery

THE METROPOLITAN MUSEUM OF ART New York

https://www.metmuseum.org/art/online-features/met-360-project

met

 

 

 

Guia de gestió psicològica durant quarantenes

En el moment actual, degut a la situació d’alerta sanitària provocada per la pandèmia del Covid-19 des dels diferents centres de psicologia hem adoptat les mesures necessàries per garantir l’atenció psicològica a aquelles persones que vulguin tenir un suport psicològic per part dels professionals.

És per aquest motiu que durant el temps que es mantingui l’estat d’alerta i les mesures de Quarantena i confinament facilitem a les persones que ho necessitin el servei d’atenció i suport psicològics online, per videoconferència a través del telèfon mòbil o de l’ordinador.

És molt important que durant aquest difícil període que estem vivint fem cas a les recomanacions i mesures que dicten els diferents governs, per tal d’evitar un augment de la propagació del virus i per tal de cuidar-nos i autoprotegir-nos, a nosaltres mateixos i als nostres éssers estimats.

Aquest període de quarantena que hem de realitzar suposa un repte per a tots i totes a nivell psicològic. Per aquest motiu crec important compartir a través de la meva web la Guia de recomanacions psicològiques per a quarantenes per malalties infeccioses que ha elaborat el Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya.Guia de gestió psicològica davant quarantenes per malalties infeccioses

Totes les pautes que recomanen són fonamentals per poder mantenir una bona salut psicològica durant aquestes setmanes que tenim per endavant, així que us recomano que la llegiu i les tingueu en compte.

mental-health-3813766_1280

 

Guia de gestió psicològica davant quarantenes per malalties infeccioses